latinica  ћирилица
19/01/2016 |  17:26 ⇒ 20/01/2016 | 07:55 | Аутор: РТРС

Нови Закон о раду сутра ступа на снагу - рок за колективни уговор до 20. априла (ВИДЕО)

Хваљен и оспораван, документ о којем су вођене бројне полемике – Нови закон о раду сутра, званично, ступа на снагу. Иако незадовољни, Унија удружења послодаваца, али и синдикат позивају послодавце и раднике да га поштују.
Закон о раду - Фото: РТРС
Закон о радуФото: РТРС

Сљедећи корак јесте нови колективни уговор, за чије је доношење рок 90 дана. Ко ће све у преговарање? Какви ће бити захтјеви послодаваца и синдиката? Да ли ће бити повећања најмање плате?

Шта је било-било је! Република Српска је добила нови закон о раду. Те чињенице свјесни су и жестоки критичари закона, који шансу виде у колективном преговарању. Преговараће се и о најмањој плати, чијег повећања нема без раста БДП-а. Влада чека економске показатеље из прошле године. До тада, најмања плата остаје 370 марака.

"Ако се БДП може повећати, будите сигурни да је интерес Владе да се иде с већом најнижом платом", каже Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Да је БДП основни параметар за повећање најмање плате сагласни су и послодавци. За сада не виде разлог да се најмања плата мијења. Саша Аћић:"Висина цијене плате у Републици Српској је 45 одсто просјечне плате у Српској. То је по многим стручњацима изузетно високо и сматрамо да нема претпоставке за повећање“.

Поједини послодавци, да могу, најрадије плате не би ни исплаћивали, одраније су поруке из синдиката. Ранка Мишић закон још не жели да коментарише, али предсједник гранског синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић подсјећа на пропусте и позива на колективно преговарање, како би се заштитила права радника. Највише замјерки имају на лакоћу отупуштања радника и укидање дисциплинске комисије: "Ту послодавац одлучује и има 20 предвиђених ставки како и на који начин радник може остати без посла. Радник без дисциплинског поступка нема право да доказује своју невиност".

"Има ту механизама који штите раднике и није нико у праву кад каже да посодавац може отупустити радника. Имају процедуре. Добар радник се не треба бојати отказа", појашњава министар Савановић.

У разговоре о новом колективном уговору укључиће се и Конфедерација синдиката, јер им је нови закон о раду то омогућио смањивањем цензуса о репрезентативности синдиката са 20 на пет (одсто чланства).
Обрад Белензада мисли да нису толико угрожена права колико се "дигла халабука".

Радно мјесто чува однос радника према раду, јасни су послодавци. Незадовољни су новим законом јер су и даље остала права, попут минулог рада, регреса, зимнице, топлог оброка. Смета им присуство Владе у колективном преговарању.Саша Аћић:"Неприхватљиво је да Влада буде саставни дио у вредновању рада у нашим компанијама. Утицај Владе се завршава на утврђивању најниже плате“.

Знајући да је тешко усагласити ставове синдиката и послодаваца, Влада је раније одлучила да и она буде потписник новог колегктивног уговра. То Влада Федерације није урадила, због чега су и настали проблеми у вези са доношењем колективног уговора.

Због непомирљивих ставова синидиата и послодаваца – Федерална влада тражи измјене љетос усвојеног Закона о раду.