latinica  ћирилица
14/02/2016 |  08:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Ријад: Ако преговори не успију, Асада треба уклонити силом

Министар спољних послова Саудијске Арабије Адел ал-Џубеир је изјавио да, уколико преговори о миру у Сирији не уроде плодом, предсједника те земље Башара ал-Асада треба "уклонити силом".
Башар ел Асад - Фото: архив
Башар ел АсадФото: архив

"Вјерујем да је Асад ослабио и да је готов", рекао је ал-Џубеир у интервјуу Си-Ен-Ену и додао: "Башар ал-Асад ће отићи, не сумњам у то. Он ће отићи или политичким процесом или ће бити склоњен на силу".

"Ми ћемо, колико год будемо могли, инсистирати на томе да политички процес успије. Али ако не успије, то ће бити због тврдоглавости сиријског режима и њихових савезника", истакао је шеф саудијске дипломатије и додао да ће у том случају "постати јасно да нема друге опције него да се Башар ал-Асад уклони силом".

Он је навео да је Саудијска Арабија спремна да пошаље копнене снаге у борбе у Сирији, али само у склопу коалиције на челу са САД.

Наде у разријешење конфликта у Сирији је побудио договор о прекиду непријатељстава у тој земљи и достави хуманитарне помоћи опкољеним сиријским градовима, који су објавили амерички државни секретар Џон Кери и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.