latinica  ћирилица
14/02/2016 |  10:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Венецуела на ивици банкрота због суноврата цијена нафте

Држава са највећим резервама сирове нафте на свијету, Венецуела, могла би већ овог мкесеца да банкротира по основу 122,9 милијарди долара спољног дуга, јавља Раша тудеј.
Венецуела (илустрација РТРС) -
Венецуела (илустрација РТРС)

Пад цијена нафте је угрозио способност Венецуеле да сервисира обавезе према кредиторима, наводи РТ, додајући да званичном Каракасу 26. фебруара доспијева на наплату 1,5 милијарди долара дуга по основу обвезница.

Упркос кризи, ова држава је до сада успијевала да измири обавезе.

Ипак, 96 одсто прихода од извоза, Венецуела остварује од продаје нафте, чије је појефтињење са нивоа од 100 долара, средином 2014. године, на актуелних 30 долара за барел узроковало хаос у економији ове латиноамеричке државе.

У јануару, венецуелански предсједник Николас Мадуро је тврдио да ће држава моћи да сервисира дуговања упркос ниским цијенама нафте.

Актуелни кредитни рејтинг Венецуеле је "CCC", према оцјени америчке рејтинг агенције Стандард и Пурс (С&П).

Како наводи Раша тудеј, Венецуела је у трећем кварталу 2015. године посједовала девизне резерве у вриједности од 35,5 милијарди долара, које се у посљедње вријеме убрзано празне, што је довело у питање способност државе да врати дугове.

Економија Венецуеле је прошле године пала за десет одсто, инфлација је између септембра и краја 2015. године достигла ниво од 141 одсто, према статистичким подацима владе у Каракасу.