latinica  ћирилица
14/02/2016 |  12:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Покренути кампању против рехабилитације усташтва

ПредсЈедник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је хрватску предсЈедницу Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи да се покрене медијска кампања у Хрватској против говора мржње и рехабилитације усташтва.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Он је такође позвао да надлежне иституције у Хрватској почну да санкцонишу појединце и групе које шире говор мржње и величају усташки покрет, да се укину пензије за усташе и друге припаднике хрватске војске из Другог свЈетског рата, као и да се у школама забрани употреба уџбеника у којима се велича усташки покрет и поричу злочини над Србима.

Како се наводи изјави за јавност, Линта је позвао Грабар Китаровић и да се спроведе Уставни закон о правима националних мањина усвојен далеке 2002. године који гарантује употребу ћирилице у јавном животу и да се казне припадници хрватске војске и полиције који су починили злочине над српским цивилима и заробљеницима током 1990-их година.

Линта је одбацио као неистиниту и смИЈешну тврдњу хрватске предсЈеднице у њеном одговору Милораду Пуповцу да је Хрватска држава за примЈер у заштити права националних и вЈерских мањина на европском и свјетском нивоу.

"Није довољно да хрватска предсЈедница декларативно с времена на врИЈеме осуђује говор мржње и употребу усташког поздрава 'За дом спремни' већ су потребне конкретне мЈере", истиче се у саопштењу.