latinica  ћирилица
14/02/2016 |  19:47 | Аутор: СРНА

УН: Рекордан број цивилних жртава у Авганистану, свака четврта дијете

Прошла година била је једна од најкрвавијих за авганистанске цивиле.
Бомбардована болница у Кундузу - Фото: AP
Бомбардована болница у КундузуФото: AP

Током 2015. у Авганистану су рањена или убијена 11.002 цивила што је највише од 2009. године, саопштила је данас мисија УН-а у Авганистану (УНАМА), додајући да дјеца плаћају посебно велику цијену тих сукоба.

УНАМА је данас на конференцији за медије у авганистанском главном граду Кабулу представила годишњи извјештај у којем се наводи да је у 2015. години погинуло 3.545 цивила, док је 7.457 повријеђено у сукобима који још увијек трају.

У извјештају се наводи да се у односу на 2014. годину број мртвих смањио за четири одсто, док је број повријеђених порастао за девет одсто.

Од укупног броја страдалих и повријеђених, свако четврто је дијете, наводи се у извјештају

"Статистика не одражава прави ужас појаве о којој говоримо. Штета коју трпе цивили је потпуно неприхватљива", изјавио је на конференцији за медије специјални представник УН-а за Авганистан Ницхолас Хаyсом.

Позвао је све оне "који наносе ту бол народу Авганистана да подузму конкретне мјере за заштиту цивила и заустављање убијања и рањавања људи".

Као главни узрок страдања авганистанских цивила се наводе борбе и напади у већим насељеним мјестима, а посебно офанзива талибана на урбане и насељене центре. Талибани су прошле године били одговорни за смрт 62 посто погинулих и рањених цивила, наводи се у извјештају УН-а.