latinica  ћирилица
06/05/2016 |  11:13 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Породица Дурић окупљена испред иконе Св. Ђорђа (ВИДЕО)

Ђурђевдан је једна од најраспрострањенијих слава у српском народу. Крсна слава окупила је данас у Патковачи код Бијељине продицу Дурић, која уз старе народне обичаје са кумовима и пријатељима прославља часно име Светог Георгија.
Породица Дурић -
Породица Дурић

Икона Светог Ђорђа била је највриједнији иметак породице Дурић коју су понијели са собом када су прогнани са родног огњишта у Илијашу. Испред ове иконе, у част свеца заштитника, данас окупља њихова бројна породица и пријатељи.

"Традиција коју треба да наставимо: отац од дједа, ми од оца, ако Бог да, наша дјеца од нас", каже Срето Дурић и додаје: "Нас је четворица браће, сви смо на разним странама свијета. То нам је једини дан када се сви окупимо".

Ема Дурић додаје да сваке године долази да посјети бабу и дједа и да види браћу и сестре.

Дурићи су из родног краја у Семберију донијели своје обичаје и традицију коју његују.

"Ова велика шара је главна за хљеб. Онда иду пите, па ови класови, затим свијеће...", објашњава Драгица Дурић.

Крсни хљеб ломи се у вечерњим сатима. Овај обичај је остао још из времена турске окупације, када се крсна слава прослављала кришом. Домаћин је задужен да хљеб изнесе на трпезу.

Вриједне руке домаћице и четири снаје припремиле су богату славску трпезу, а за столом је још више радости, јер је породица на окупу.

Слави се Св. Ђорђе уз разговор и шалу. А често се, у овој скромној кући пуној љубавии, запјева народна пјесма "Ко славио вишњу славу погмогао му Бог".