latinica  ћирилица
06/05/2016 |  12:43 | Аутор: СРНА

Братунац: Прослављена слава и завршени "Ђурђевдански дани"

Општина Братунац данас прославља крсну славу Светог великомученика Георгија - Ђурђевдан.
Ђурђевдан у Братунцу - Фото: СРНА
Ђурђевдан у БратунцуФото: СРНА

Тим поводом је у Храму Успења Пресвете Богородице служена Света литургија и обављено ломљење славском колача.

Славским обредом завршена је шестодневна културно-спортско-духовна манифестација "Ђурђевдански дани" која се већ 15 година одржава поводом општинске славе.

Овом приликом начелник општине Недељко Млађеновић истакао је изградњу моста преко Дрине између Љубовије и Братунца за који су, како је навео, обављене све припреме и идуће седмице почеће изградња приступних путева и моста и са братуначке стране односно из правца Републике Српске.

Млађеновић је навео да изградња моста доноси вишеструку корист јер ће осим побољшања превоза и успоставе теретног царинског терминала доћи до повећаног интересовања инвеститора за улагање на подручју ове општине.

"Инвеститор из Чешке већ је покренуо рад фабрике за производњу пелета, а заинтересован је и за изградњу енергане, отварање каменолома. Појављују се и други инвеститори који исказују вољу и спремност за улагања у прерађивачке капацитете у нашој општини", навео је Млађеновић.

Он је указао да ова локална заједница уз подршку Владе Републике Српске и у сарадњи са неколико међународних организација и другим партнерима реализује пројекте укупне вриједности око 30 милиона КМ.

"Без обзира на економску кризу приводе се крају радови на реконструкцији и проширењу градског водовода, што је пројекат вриједан 5,2 милиона КМ. Завршена је прва фаза регулације корита Крижевице у вриједности од 1,8 милиона КМ и ове године наставља се друга фаза регулације", појаснио је Млађеновић.

Он је навео да је у току изградња нове зграде Дома здравља чија предрачунска вриједност прелази два милиона КМ, те додао да се реализују пројекти који се заговарају и на које се чекало од 30 до 50 година.

Млађеновић је додао да се реализује још неколико значајних пројеката мање вриједности, као што су наводњавање плантажа воћа и реконструкција путева.

Према његовим ријечима, посебну пажњу и значајна средства општина усмјерава за подстицај и развој пољопривреде, посебно јагодичастог воћа, што је приоритет општине у стратегији њеног развоја.