latinica  ћирилица
26/05/2016 |  15:21 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Б.Лука: Јавна трибина о стамбеном збрињавању дјеце погинулих бораца (ВИДЕО)

У БиХ су од 2008. до прошле године идентификовани посмртни остаци 298 Срба и око 6.300 Бошњака, што представља опструкцију када је ријеч о тражењу несталих, чиме је ово питање претворено у политичко и комерцијално, оцјена је бањалучке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.
Трибина о стамбеном збрињавању - Фото: РТРС
Трибина о стамбеном збрињавањуФото: РТРС

На јавној трибини изнијели су и проблеме у процесуирању ратних злочина, стамбеног збрињавања и запошљавања дјеце погинулих бораца, и постхумних одликовања. Очекују да ће нова Уредба Владе ријешити многа питања. 

Након што је завршила Правни факултет у Бањалуци, Наташа Велимир пријављивала се, каже, на све јавне конкусе. Иако тренутно запослена на одређено вријеме, предност приликом запослења није добила.

"Било је сигурно 50-ак конкурса, али ни на једном конкурсу нисам прошла. Мислим да је уопштено јако мали број дјеце погинулих бораца примљен путем јавних конкурса" истиче Наташа, која је дијете погинулог борца.

На трибини је истакнут и проблем што су многа дјеца погинулих бораца изгубила право на инвалиднину и пензију након 25. године. Нова Уредба Владе убрзала би смањење броја стамбено незбринутих, јер су, кажу, дискриминисана дјеца без оба родитеља, они који имају преко 27 година или који су ступили у брак.

Станислав Бркић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бањалука
истиче да би се новом Уредбом ријешила многа питања без средстава Владе Републике Српске .

Тања Вујичић, дијете без оба родитеља, истиче да живи у напуштеном општинском стану и да је за њу веома битно да се усвоји Уредба јер има више од 27 година што је годинама кочило остварење њених права за рјешавање стамбеног питања.

У новој Уредби на коју породице погинулих и несталих чекају, старосна граница за остварење права на стамбено збрињавање подигнута је на 41. годину.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању борачких категорија, Бркић је навео да послије 20 и више година од када је завршен рат, од 10 до 15 одсто дјеце погинулих бораца у Бањалуци није стамбено збринуто.