latinica  ћирилица
06/06/2016 |  08:28 ⇒ 08:42 | Аутор: РТРС

ЦГ: Кокаински рат у Котору- интервенише САЈ

Припадници Специјалне антитерористичке јединице наредних дана биће упућени у Котор због учесталих обрачуна унутар мафијашких кланова којијош нијесу расвијетљени.
САЈ Црна Гора (фото:rtcg.me) -
САЈ Црна Гора (фото:rtcg.me)

Управа полиције ЦГ одлучила је да пошаље Специјалну јединицу која ће провјеравати безбједносно интересантне особе из групација између којих већ неколико мјесеци букти рат због, како се претпоставља, нерашчишћених рачуна у расподјели кокаина, који је на волшебан начин нестао из једне шпанске луке прије двије године.

Директор Управе полиције Славко Стојановић у петак је упутио петнаест службеника Посебне јединице полиције, пет инспектора из сектора криминалистичке полиције и пет из других центара безбједности. На улицама Котора биће повећан и број полицајаца из сектора јавног реда и мира и саобраћајаца због туристичке сезоне као што је то пракса била и претходних година.

Посљедња пуцњава у Котору, у којој није било повријеђених, догодила се у суботу уече када су због инцидента испред кафане "Ловћен" ухапшени Никола Врбица, Марко Кустудић и Срђан Чавор. Истрага указује да ухапшени нису чланови криминалних кланова. Посљедњи у низу обрачуна међу криминалним клановима у Котору одиграо се 2. јуна око 22 часа када су непознате особе испалиле више хитаца у возило којим је управљао Милош Радоњић (30) из Котора.

То је био четврти напад на њега од како се у фебруару, након пет година затвора, нашао на слободи. Само претходне седмице два пута је пуцано на њега. Ниједан од тих случајева није ријешен, а Радоњић је у тим засједама остао неповријеђен. Спасило га је то што је био у блиндираном аутомобилу.

На Радоњића је пуцано и 19. маја око 23 сата у насељу Доброта, код кафеа "Венеција", у близини његове куће. Он је паркирао аутомобил и тада су га из мрака засули мецима, док је још био у возилу. Рањен је у главу и врат, али му живот није био у опасности. Успио је да побјегне и да се сакрије у дворишту једне од оближњих кућа гдје га је полиција и затекла.

Према подацима из полиције, Радоњић је близак сарадник Слободана Кашћелана и Радоја Звицера, који се у евиденцијама истражитеља третирају као безбједносно интересантне особе.

За истражитеље је енигма ко је 15. априла пуцао на архитекту Ненада Поповића из Подгорице док се возилом кретао према тунелу Врмац. Ниједан од пет испаљених метака није га погодио. Инспектори сумњају да су нападачи грешком пуцали на Поповића јер је био у сличном возилу као и један од чланова криминалних група из Котора.

Само мјесец раније, у насељу Доброта, убијен је Срђан Влаховић који је наводно био близак једном криминалном клану. Убица је пуцао на Влаховића док је сједио у аутомобилу из којег је продавао цигарете, а који је био паркиран на тротоару у близини Робне куће у Доброти. Након испаљених десетак хитаца, за сада непознати убица је побјегао на мотору. 

Даниловић: Кото не смије постати Палермо 

Министар унутрашњих послова Горан Даниловић рекао је да су безбједносна дешавања у Котору "проблем системске природе и вишегодишње запуштености".

Додао је да су инциденти и пуцњаве у том граду превазишла надлежности Центра безбједности тог града, тако да је одговорност на држави која се мора ангажовати.

Нови министар унутрашњих послова  због погоршане безбједносне ситуације у Котору и низа оружаних инцидент боравио је у том граду.

"Ово не може да ријеши которско Одјељење безбједности. Цијела држава мора да се позабави овим проблемом, јер Котор је вани идентификација са Црном Гором. Готово је недопустиво да не дјелујемо проактивно и да нешто не учинимо да се овај град не претвори у Палермо", рекао је Даниловић.

 

(Pobjeda)