latinica  ћирилица
27/06/2016 |  15:39 | Аутор: СРНА

Мухика: Одрастао сам у крају у коме је било доста Срба

Бивши предсједник Уругваја Хосе Мухика рекао је данас да је одрастао у крају у коме је било доста Срба и доста људи са југословенских простора.
Хосе Мухика - Фото: СРНА
Хосе МухикаФото: СРНА

"Дружио сам се тим људима и знао да су они или њихови преци у Уругвај дошли бродовима, бјежећи од рата, од лошег живота. Ето, свијет је велики, али, не толико", рекао је Мухика.

Прије него што је примио Орден заставе Републике Српске са сребрним вијенцем, Мухика је у разговору са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком у библиотеци Андрићевог института у Андрићграду рекао да је у његовој земљи политички мирно, али да економија има доста проблема, јер и велики сусједи Уругваја клецају на економском пољу, преноси портал "Искра".

Предсједник Додик је истакао да је у Европи још теже. "Британија је изгласала излазак из ЕУ, али, видимо да /амерички државни секретар Џон/ Кери стиже у посјету Лондону и Бриселу, па се може, у крајњем случају, очекивати да дође и до поништења те одлуке. Европа је и под великим притиском избјеглица, овдје у БиХ је доста екстремних исламиста", навео је Додик.

Подсјећајући на ријечи Иве Андрића да се на Балкану може догодити све и у сваком тренутку, творац Андрићграда Емир Кустурица захвалио је Мухики на посјети.

"Мухика је посебан човјек који је у малој земљи извео нешто што се зове социјална правда, а тога у Европи нема од од пада комунизма", истакао је Кустурица.

Славни режисер додао је да је у вријеме мејнстрим информација које данас владају свијетом, лијепо када медији у Србији извјештавају о посјети Мухике Мећавнику, Андрићграду, Београду...

"Срби, то није тајна, Мухику највише воле из периода кад је био герилац, припадник Тупамароса. А, воле га и због оне изјаве да нису лопови они који банке пљачкају, него они који банкама управљају", рекао је Кустурица.