latinica  ћирилица
25/07/2016 |  10:41 | Аутор: СРНА

Произвођачке цијене у БиХ више за 0,5 одсто

Произвођачке цијене индустријских производа за укупну индустрију БиХ у јуну више су за 0,5 одсто у односу на мај, док су ниже за 2,3 одсто у односу на исти мјесец прошле године.
Индустрија - Фото: РТРС
ИндустријаФото: РТРС

У јуну, у поређењу са претходним мјесецом, произвођачке цијене индустријских производа на домаћем тржишту више су за 0,3 одсто, док у односу на исти мјесец 2015. године нису забиљежиле промјену нивоа, наводе из Агенције за статистику БиХ.

Произвођачке цијене индустријских производа на страном тржишту у јуну ове године више су за један одсто у односу на мај, али су ниже за 5,8 одсто у односу на јуни 2015. године.

У јуну, у поређењу са претходним мјесецом, произвођачке цијене индустријских производа порасле су у енергији за 0,1 одсто, за колико су порасле и у капиталним производима, те у интермедијарним производима за 1,1 одсто, док су опале само у нетрајним производима за 0,1 одсто.

Произвођачке цијене у јуну ове, у односу на исти мјесец претходне године, ниже су у енергији за 2,5 одсто, интермедијарним производима за 3,8 одсто, капиталним и нетрајним производима за по 0,2 одсто, те трајним производима за 0,3 одсто.

У јуну, у поређењу са мајем, цијене индустријских производа на домаћем тржишту више су у интермедијарним производима за један одсто, капиталним производима и трајним потрошачким добрима за по 0,1 одсто, док су ниже у нетрајним потрошаким добрима за 0,1 одсто.

Цијене индустријских производа на домаћем тржишту у јуну, у поређењу са истим мјесецом 2015. године, ниже су у интермедијарним производима за 1,7 одсто, капиталним производима за 0,4 одсто, трајним производима за 0,2 одсто, те нетрајним производима за 0,3 одсто, док је раст забиљежен у енергији за 1,4 одсто.

Цијене индустријских производа на страном тржишту у јуну, у поређењу са мајем, више су у енергији за 0,7 одсто, интермедијарним производима за 1,4 одсто, док су опале у нетрајним производима за 0,1 одсто.

У јуну ове, у поређењу са истим мјесецом 2015. године, произвођачке цијене индустријских производа опале су у енергији за 4,3 одсто, интермедијарним производима за 5,7 одсто, капиталним производима за 0,1 одсто, трајним потрошаким добрима за 0,3 одсто, те нетрајним потрошачким добрима за два одсто.