latinica  ћирилица
28/07/2016 |  20:00 | Аутор: РТС

Оптужница против Гулена: ЦИА и ФБИ "увјежбавали" пучисте

Тужилаштво у Анкари подигло је оптужницу против Фетулаха Гулена, кога власти у Анкари сматрају главним организатором недавног пропалог војног удара. Осим Гулена, у оптужници се наводи и да су "ЦИА и ФБИ увјежбавали Гуленове присталице".

"ЦИА И ФБИ су увјежбавали присталице Фетулаха Гулена у неколико културних центара који су припадали Гуленовом покрету", наводи се у оптужници коју је потписала канцеларија Главног тужиоца у граду Једрену.


Према слову оптужнице, покушај војног удара за циљ је имао слабљење институција и свргавање владе.

"Појединци из Гуленовог покрета били су на горепоменутој обуци, преузели задатке и кренули у акцију", наводи се у оптужници, коју преноси дневник Хуријет.

Помињање Централне обавјештајне агенције и Федералног истражног бироа услиједило је послије таласа гласина према којима је Вашингтон играо улогу у покушају војног удара. Посљедњи у низу званичника који је поновио ове тврдње био је тамошњи министар.

Предсједник Реџеп Тајип Ердоган и неколико високих званичника тврде да је Гулен, који живи у Америци, током припрема за војни удар створио "паралелне институције" у Турској, као и да је мобилисао потенцијале из своје мреже образовних институција раштрканих широм свијета.

Вашингтон је у више наврата демантовао тврдње Анкаре.

Турска је почетком седмице затражила изручење Гулена из САД, тврдећи да ће негативан одговор Вашингтона озбиљно пореметити односе двије државе.