latinica  ћирилица
22/08/2016 |  16:52 ⇒ 23/08/2016 | 07:45 | Аутор: РТРС

Сутра неће бити одржана сједница ПИК-а, из Српске поруке међународној заједници (ВИДЕО)

Сједница Управног одбора Савјета за спровођење мира о референдуму о Дану Републике Српске, ипак неће бити одржана сутра, како је најављивао високи представник Валентин Инцко. Из ОХР-а нам је потврђено да сједнице сутра нема због додатних консултација са амбасадорима.
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

Из Бањалуке су раније данас, али и претходних дана, послате поруке међународној заједници да Српска има право на референдум о Дану Републике.

Република Српска не може да ћути и не предузима ништа док бошњачки политички лидери траже укидање Дана Републике. Галама је беспотребна – референдума ће бити, порука је предсједника Републике Милорада Додика коју су пренијеле београдске “Вечерње новости“.

Република Српска спрема се за 25. септембар када ће одговорити вишегодишњим притисцима радикализоване бошњачке политике. За предсједника Републике Милорада Додика бошњачки полиитичари су “политичке воштане фигуре које су навикле да путем притисака добијају шта хоће“.

"Не може Бакир Изетбеговић да тражи да се укине Дан Републике, а да ми ћутимо и не предузимамо ништа". БиХ је за Републику Српску "морање", односно "ништа друго до испуњавање међународних обавеза. Дејтонски споразум стално скрнаве други, прије свих међународни фактор, због чега Српска нема разлога да вјерује у добре намјере међународног фактора, нити у БиХ као такву“, рекао је Додик.

Референдум у Српској је у њеним рукама и Србија се у то неће мијешати, поновио је предсједник Србије Томислав Николић. Сматра да Српска треба да води рачуна о “ширем контексту“, односно расположењу држава које одлучују о нашој судбини.

“Србија ће увијек поштовати сваку одлуку коју грађани РС донесу непосредним изјашњавањем и да же увијек покушавати да за ту одлуку добије и ширу међународну подршку“, поручио је Николић.

Прије него што је објављено да сједнице ПИК-а сутра ипак неће бити, амбасадори су добили подсјећање из Српске да је Одлука о референдуму и уставна и законита.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић позвао их је да не подлијежу притисцима бошњачких политичара.

Потпредсједник Парламента Ненад Стевандић писао је високом представнику. Поручује му да у БиХ постоји и друга страна и да престане да буде, како каже, окупациони управник који с Изетбеговићем уништава Републику Српску. Пита Инцка зашто никад није обратио пажњу на ислемске екстемистичке организације и њихове потезе. Слуша ли, можда, и њихове савјете уперене против РС.

“Све ово је покушај увођења политичког апартхејда. Да будемо народ који нема право на референдум, а сви други имају“, подсјећа Стевандић.

Професор на Факултету политчких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић упозорава – рођендан или нестанак. Два су разлога, каже, због којих референдум мора бити одржан. Први је заштита политичког, националног и културолошког права. Други – самопоштовање!

“Ми морамо из самопоштовања одржати референдум. Нас су сузбили у ћошак. Ријеч је бити или не бити“, каже Вуковић.

Не бити, не постојати, оспорити Републику Српску и све што је Српско. Сличним уцјенама, амбасадорима Савјета за провођење мира обратили су се бошњачки представници жртава рата.