latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:58 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Комић у Београду - Влада Српске води рачуна о реформским плановима (ВИДЕО)

Министар науке и и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је у Београду да се пред мале земље поставља проблем како да се укључе у процесе глобализације и учествују на тржиштима, те додао да Влада Републике Српске води рачуна о својим реформским плановима.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

"Ми ове године, као Влада Републике Српске, имамо обавезу да водимо рачуна о нашим реформским плановима, што се тиче стабилног и одрживог развоја, одрживог финансијског система, социјалне сигурности, владавине права", рекао је Комић, који је отворио скуп РЕДЕТЕ на Економском факултету у Београду о теми слободне трговине и њене прихватљивости за земље у транзицији.

Комић је изјавио за да то све скупа треба да учини да на овим просторима буде далеко бољи стандард живота грађана и да пут ка европским интеграцијама буде бољи, лакши и извјеснији.

Он је додао да је за мале земље проблем како учествовати на тржиштима гдје се појављују велике компаније, гдје се сукобљавају са изузетно захтјевним ставовима тржишта и гдје постоји стална потреба за иновативношћу и новим технолошким рјешењима.

Комић је истакао да се од оваквих скупова очекује да ће дати нека рјешења и да их зато подржава Влада Републике Српске и ресорно министарство.

Он је захвалио организатору овог скупа Економском факултету у Бањалуци и домаћину Економском факулету у Београду, гдје је и сам студирао.

"Разумљиво је да ће односи између Републике Српске и Србије, које увијек гајимо, бити потврђени и на овај начин једном сталном сарадњом", рекао је Комић на скупу, на којем су се обратили и декани економских факултета у Бањалуци и Београду Станко Станић и Бранислав Борчић, те ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга.

Комић је рекао да на скупу, који има димензије регионалне конференције, учествује велики и респектабилан број учесника из више земаља, а скуп је битан јер промовише оно што је веома важно у науци, а то је економија.

Организатор ове пете по реду конференције "Истраживање економског развоја и предузетништва у транзиционим привредама - РЕДЕТА 2016" је Економски факултет Универзитета у Бањалуци, у сарадњи са Економским факултетом у Београду.

На скупу, који ће трајати у наредна три дана, учесници из више земаља региона размотриће тему слободне трговине и њене прихватљивости за земље у транзицији и земље у развоју.

Одговор на ово питање понудиће истраживачи из двадесетак земаља путем неколико паралелних сесија.

Конференција РЕДЕТЕ једна је о најзначајнијих међународних научних економских конференција у овом дијелу Европе, а препознатљива је по томе што из године у годину окупља најеминентније научнике и истраживаче чији је фокус интересовања економски развој и предузетништво у транзиционим привредама.

Конференција нуди и научно утемељена рјешења конкретних проблема у одређеној области.

Прве три РЕДЕТЕ конференције су одржане у Бањалуци, а четврта у Грацу у Аустрији, која је окупила око 220 учесника из 20 земаља.

Извор: СРНА