latinica  ћирилица
02/11/2016 |  11:00 | Аутор: РТРС

Извоз у дрвној индустрији у БиХ у девет мјесеци већи за 11,2 одсто

Дрвна индустрија у БиХ остварила је за девет мјесеци извоз вриједан 872 милиона КМ, што је за 11,2 одсто више него у истом периоду прошле године, док је покривеност увоза извозом 358 одсто.
Дрвна индустрија - Фото: СРНА
Дрвна индустријаФото: СРНА

Од укупног извоза, 44 одсто се односи на намјештај, 29,6 одсто на резану грађу, а 14,1 одсто на производе шумарства, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

На састанку проширеног Одбора Асоцијације дрвне индустрије и шумарства при Спољнотрговинској комори БиХ у Витезу истакнута је забринутост због све већег извоза производа шумарства, и то претежно огријевног дрвета.

Из Одбора сматрају да би било неопходно да се сировина заштити и донесе мјера на нивоу БиХ која ће дестимулисати извоз, а омогућити сигурније снабдијевање домаће финалне прераде.

Предсједавајући Асоцијације Сухад Ећо упознао је присутне о одржаном састанку представника Асоцијације са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем и његовим замјеником Мирком Шаровићем, који су изразили подршку захтјевима Асоцијације, међу којима је и формирање радне групе која ће анализирати и унаприједити Извозну стратегију дрвне индустрије БиХ.

Предложено је да се у оквиру овог министарства формира одјељење за шумарство и дрвну индустрију јер институционална структура шумарства и дрвне индустрије није развијена на нивоу БиХ, те да се сагледа могућност организовања квалитетног домаћег сајма намјештаја који би подржао Савјет министара.

Чланови Одбора упознати су са закључцима са посљедње сједнице Извозног савјета БиХ и једногласно су подржали то што је Комора упутила два дописа директору Управе за индиректно опорезивање БиХ Миру Џакули.

Први допис се односи на доношење проведбених аката по основу Закона о царинској политици БиХ који је требало да буду донесени још у јануару, а други допис се односи на издавање рјешења за привремени увоз машина, опреме и калупа ради извоза одређених производа.

Чланови Одбора закључили су да буде формирана радна група од представника привреде, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Спољнотрговинске коморе која ће радити на Извозној стратегији дрвне индустрије БиХ, те да неки од закључака буду укључени у план рада Асоцијације за наредну годину.

Извор: СРНА