latinica  ћирилица
27/11/2016 |  12:46 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Богданић: Изједначити цијене лијекова са земљама у окружењу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да је добро што је усвојен Правилник о начину контроле цијена лијекова у БиХ, али да је појефтињење могло бити много веће да су све стране биле искрено посвећене заштити грађана Српске и БиХ.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Да је Правилник о начину контроле цијена лијекова у БиХ усвојен са коефицијентом од 0,9, на чему је инсистирала Влада Републике Српске, ресорно министарство и наши представници у Стручном вијећу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, биће би остварене веће уштеде", рекао је Богданић новинарима у Теслићу.

Он је навео да би Фонд здравственог осигурања Републике Српске остварио уштеде од око 50 милиона КМ да је усвојен коефицијент од 0,9, умјесто један.

"У сваком случају, добро је што је Правилник на крају усвојен и уз ангажман Свјетске банке и њихове интервенције да коефицијент износи један", рекао је Богданић.

Он је истакао да је ово само први корак, најавивши даље активности на довођењу цијене лијекова на ниво у земљама окружења.

Савјет министара БиХ усвојио је 24. новембра Правилник о начину контроле и обликовања цијена лијекова, који ступа на снагу 60 дана од усвајања.

Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ кажу да ће примјена овог правилника омогућити уштеде на тржишту лијекова у БиХ од око 50 милиона КМ на годишњем нивоу, те да ће цијена појединих лијекова која је била двоструко већа него у окружењу, бити доведена на ниво из окружења.

Золак: Ефекти примјене правилника о контроли лијекова већ почетком фебруара

Вршилац дужности директора Агенције за лијекове БиХ Александар Золак изјавио је данас да ће се ефекти примјене новоусвојеног Правилника о начину контроле цијена лијекова у БиХ осјетити већ почетком фебруара и да ће бенефите од тога имати сви у БиХ, како грађани, тако здравствени фондови и установе.

Золак је рекао новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником ПДП-а Браниславом Бореновићем да Правилник о начину контроле и обликовања цијена лијекова, који је Савјет министара БиХ усвојио 24. новембра, ступа на снагу 60 дана од усвајања.

Он је истакао да ће примјена овог правилника омогућити да се остваре уштеде на цјелокупном тржишту лијекова у БиХ од 10 одсто или око 50 милиона КМ на годишњем нивоу.

Извор: РТРС/Срна