latinica  ћирилица
27/11/2016 |  19:31 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Шековићи имају услове за привредни развој (ВИДЕО)

Приоритет новоизабране локалне управе у Шековићима усмјерен је на шумско газдинство, саобраћајне комуникације и привредно-туристички потенцијал. Имају конкретне пројекте за које очекују да ће бити реализовани у сарадњи са Владом Републике Српске, истакао је новизабрани начелник Момир Ристић.
Шековићи - Фото: РТРС
ШековићиФото: РТРС

Ристић најављује да ће ускоро бити одржана и прва конститутивна сједница Скупштине општине чију ће већину чинити одборници окупљени око СНСД-а.

Општина Шековићи једна је од ријетких која нема дефицит у буџету и велико кредитно задужење и то је добра стартна позиција, каже нови начелник Момир Ристић. Најављје и стабилну скупштинску већину.

Ристић каже да већину чине СНСД, СП, Уједнињена Српска, ДНС, као и да је због лакшег рада и сарадње направљен договор са СДС-ом.

Реорганизацијом шумског газдинства могу се помоћи и локални буџет и домаћи дрвопрерађивачи. То је један од приоритета нове власти, јер, како кажу, од 7.900 становника, само је 900 запослено у јавној администрацији и ријетким приватним предузећима.

Славиша Мркајић, власник фабрике конфекције "Маја", каже да тренутно запошљавају 40 радника, а раде лом послове за италијанске произвођаче.

Посао у Шековићима чека 1.450 незапослених. Будућност за младе људе је врло упитна.

Средствима Свјетске банке и Фонда солидарности Владе Српске санирају се милионска оштећења на инфраструктури општине Шековићи, међу којима је пет милиона марака вриједно уређење корита ријеке Дрињаче. 

Важно мјесто у животу ове општине је вјерски туризам са средњевјековним манастирама Папраћа и Ловница. Овдје на манастирском комплексу санирано је корито ријеке Ловнице страдало у поплавама 2014. године, а граде се и нови угоститељски објекти.

Све то је разлог више да се овдашње становништво задржи у родном крају који је, свједоче то и манастирске зидине, због обиља природног богатства, вијековима био насељен.