latinica  ћирилица
27/11/2016 |  20:12 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Љубиње- На помолу рјешење проблема у основној школи (ВИДЕО)

Иако постоје већ више од три деценије, зграда основне и средње школе у Љубињу, као и спортска дворана у овој општини, прикључене су на септичку јаму, која се налази испод учионице првачића.
ОШ "Свети Сава" у Љубињу - Фото: РТРС
ОШ "Свети Сава" у ЉубињуФото: РТРС

Помоћ у рјешавању овог ургентног проблема и прикључак на канализацију, осим локалне самоуправе, обећао је и ресорни министар.

Највише проблема због септичке јаме у образовним установама у Љубињу, имају у јесењем и зимском периоду. Осим фекалија, потешкоће настају и због отпадних вода. Једино рјешење је чишћење јаме помоћу одговарајућих цистерни, које у овом периоду мора да се обавља једном мјесечно.

Директор ОШ "Свети Сава" Љубиње, Перо Сикимић, рекао је да су морали су да траже намјенске цистерне у сусједним општинама за шта су потребна додатна материјална издвајања.

Ове двије школе похађа више од 400 ученика. Само захваљујући преданом раду запослених до сада није било никаквих здравствених проблема код ученика.

Сикимић изражава забринутост због оваквог стања, и наводи да им је приоритет да оно буде што прије адекватно ријешено.

Осим ресорног министарства које би требало да финансира прикључак на канализациону мрежу, пројектну документацију и грађевинску дозволу требало би да обезбиједи локална самоуправа.

Дарко Крунић, начелник општине Љубиње, рекао је да је пројектна документација у изради и да је одобрено пет хиљада марака из буџета општине за њену израду, као и да очекују врло брзо реализацију тог дијела посла.

Процијењена вриједност радова је око 50.000 марака. Уколико све буде како је планирано, реализација овог пројекта очекује се до прољећа.