latinica  ћирилица
29/11/2016 |  13:25 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Оружје ЈНА из Словеније завршило у рукама терориста?

Дио оружја из арсенала некадашње ЈНА са подручја Словеније вјероватно је завршио у рукама терориста Исламске државе, наводи љубљанско Дело.

Дио оружја и муниције из словеначких складишта некадашње ЈНА, који је Словенија донирала Авганистану у склопу подршке Запада тамошњој влади, можда је завршио у рукама исламистичких бораца у Либији, Ираку и Авганистану.

Исто се, можда, догодило и са старим оружјем које је послато на уништавање специјализованом предузећу у Словачкој.

Дело се позива на Конфликт армамент рисрч, европску невладину организацију са сједиштем у Великој Британији, која истражује податке о извору оружја и муниције у оружаним сукобима у свијету.

У Либији је пронађено оружје које би могло бити повезано са залихама оружја југословенског поријекла, које је словеначка војска 1991. године заплијенила од ЈНА.

То је оружје које је, према налогу словеначких власти, требало да буде уништено.

У Либији су истраживачи открили ракету "М79" /такозвана "оса"/ у близини Триполија, која је носила исту ознаку као пошиљке које је словеначко Министарство одбране 2005. године послало на "безбједно уништавање".

Оно је, како се сада вјерује, могло илегално доспјети у Либију, гдје су до њега дошли џихадисти блиски Исламској држави.

Извор: СРНА