latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:14 | Аутор: РТРС

Потврђена оптужница против браће Мамић

Оптужно вијеће суда у Осијеку потврдило је оптужницу против бивших функционера фудбалског клуба Динамо, браће Здравка и Зорана Мамића, којом се терете да су утајом пореза и другим незаконитостима оштетили загребачки клуб за 15 милиона евра, а државни буџет за 1,6 милиона евра, изјавио је новинарима портпарол суда Мирослав Рожац.
Здравко и Зоран Мамић (ФОТО: www.tportal.hr) -
Здравко и Зоран Мамић (ФОТО: www.tportal.hr)

Оптужницом су обухваћени и извршни предсједник Хрватског фудбалског савеза (ХНС) Дамир Врбановић, који је и бивши директор Динама, и порезник Милан Пернат.

Очекује се да ће у року од два мјесеца бити одређен судија и сазвано припремно рочиште.

Послије сједнице оптужног вијећа, Здравко Мамић је новинарима рекао да је одбрана оптужених повукла све раније приговоре да би процес почео што прије.

Он је поновио да је ријеч о политички мотивисаном поступку који је "искључиво базиран на злочестим контрукцијама".

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала терети Здравка Мамића да је из Динама извукао најмање 52 милиона куна (6,9 милиона евра), а његовог брата Зорана Мамића, који је био тренер Динама, за 38,1 милиона куна (пет милиона евра).

Против њих је покренута истрага још прошлог љета, а због тога су били у притвору из којег су пуштени пошто су уплатили кауције за одбрану са слободе.

Потом је УСКОК покренуо још једну истрагу против најмоћнијег човјека хрватског фудбала, Здравка Мамића и још неколико особа, међу којима је и његов син, фудбалски менаџер Марио Мамић, због злочиначког удруживања и злоупотребе повјерења у привредном пословању у саставу злочиначког удружења.

У том случају се сумња да су Мамић и остали преко офшор фирми од 2004. из Динама извукли више од десет милиона евра и пола милиона фунти.

Сумња се да је Мамић са сином и осталима договарао закључивање фиктивних споразума и уговора између Динама и страних фирми о преузимању непостојећих дуговања Динама према играчима и за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера играча.

Према писању медија, наводно су спорни трансфери фудбалера Марија Манџукића, Едуарда да Силве, Дејана Ловрена, Матијаса Чага, Давора Вугринеца и Андерсона Косте. И у том случају, Здравко Мамић је био у притвору из којег је изашао пошто је уплатио вишемилионску кауцију.

На приједлог Државног тужилаштва оптужница је подигнута пред осјечким судом умјесто у Загребу, у којему се водила истрага.

У јавности се често нагађало о Мамићевој повезаности с неким загребачким судијама, али званично нису саопштени разлози за подизање оптужнице у Осијеку. У међувремену је Здравко Мамић поднио оставку на функцију у Динаму.

Извор: Агенције