latinica  ћирилица
30/11/2016 |  08:45 | Аутор: РТРС

Београд: Почели 47. Луткарски сусрети

У Малом позоришту "Душко Радовић" синоћ су свечано отворени 47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије.
Из представе "Циркус Марио & Нета" - Фото: blic.rs
Из представе "Циркус Марио & Нета"Фото: blic.rs

Присутнима су се обратили предсједник УМИМА центра Србије и в.д. управника Позоришта "Бошко Буха" Игор Бојовић и замјеник секратара за културу града Београда Милан Лазовић, а програм је водила глумица Татјана Станковић.

У наставку програма изведена је представа Малог позоришта "Душко Радовић" - "Камени цвет" рађена по тексту Миле Машовић-Николић, у режији Никите Миливојевића.

Током три дана биће изведено 10 луткарских представа позоришта из Београда, Новог Сада, Зрењанина, Крагујевца, Суботице, Ниша и Бањалуке.

Представе ће се играти у Малом позоришту "Душко Радовић" и Позоришту лутака "Пинокио".

Стручни жири, који чине професор Националне академије за филмску и позоришну умјетност из Бугарске Славчо Маленов, театролог и в.д. управник Српског народног позоришта проф. др Зоран Ђерић и редитељ и костимограф Борис Чакширан додијелиће награде у десет категорија, док ће дјечији жири додијелити награде у категоријама "најгласнији аплауз", "луткарске чаролије" и "нај, нај представа".

Пратећи програм обухвата радионице за дјецу, изложбу лутака студената Факултета примењених уметности, изложбу "Фестивал у фокусу" и промоцију издања Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици.

Извор: Танјуг