latinica  ћирилица
30/11/2016 |  09:08 ⇒ 01/12/2016 | 09:06 | Аутор: РТРС

Министар финансија у "Телерингу": О буџету, пензијама, порезима, ММФ (ВИДЕО)

У емисији "Телеринг" Мате Ђаковића, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да би Влада сутра на сједници требало да утврди буџет за 2017. годину и оквирни документ Економски програм реформи.
Телеринг: гост емисије министар финансија РС Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Телеринг: гост емисије министар финансија РС Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Прије упућивања буџета у Народну скупштину о буџету ће бити одржане консултације са социјалним партнерима.

Министар је навео да се Влада фокусирала да обезбиједи довољно средстава за несметано функционисање свих институција, што је основна претпоставка да би једно друштво постојало.

- Врло јасно смо рекли да ћемо стварати претпоставке за привредни раст кроз наша капитална улагања, кроз покушај подршке привредном расту приватног сектора, али и радимо на томе да најугроженији дио друштва не осјети посљедице турбуленција у друштву - нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, пројекције за 2017. годину говоре да ћемо имати више од 100 милиона КМ веће изворне приходе него у 2016. години, иако се у сљедећој години ништа неће мијењати када су у питању пореске стопе и неће се повећавати оптерећење према привреди.

Министар је рекао да у финансирању буџета рачунају на три транше ММФ-а, прецизирајући да једна транша за Републику Српску износи око 50 милиона КМ.

Одговарајући на питање шта ако не буде транше, Тегелтија је подсјетио да је није било ни ове године, те нагласио да постоји више извора финансирања.

Министар је истакао да Српска са становишта висине јавног дуга нема никаквих озбиљних проблема.