latinica  ћирилица
30/11/2016 |  11:41 | Аутор: РТРС

Мудис: Снажан економски раст Србије

Дефицит буџета Србије ће на нивоу државе износити 2,3 одсто у 2016. години, усљед даљег повећања наплате пореза и реформи у јавном сектору, саопштила је америчка бонитетна агенција Мудис.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Захваљујући убрзању реалног раста бруто домаћег производа за 2,7 одсто у овој години у односу на раст од 0,8 одсто из 2015. године, учешће јавног дуга у БДП-у Србије би требало да се стабилизује на нивоу од око 75 одсто БДП-а у текућој години, наводи се у извјештају Мудиса, објављеном на званичној интернет страници те бонитетне куће.

"Позитивни изгледи кредитног рејтинга Србије "Б1" су дјелимично одраз системског реорганизовања у склопу трогодишњег стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом, што је допринијело остваривању снажног економског раста и значајним фискалним прилагођавањима", наводи се у извјештају.

Ипак, висок ниво дуга у девизама повећава девизне ризике по отплату дуга Србије, оцјењује Мудис.

У 2016. години, Влада у Србији је, како поручују из Мудиса, успјела да смањи запошљавање у јавном сектору за више од 16.000 у односу на крај 2014. године, и остварила је напредак у реструктурирању великих јавних предузећа, што није имало видљивих ефеката на личну потрошњу и незапосленост, саопштио је Мудис.

Даљи напредак у приступању Европској унији, према оцјенама Мудиса, остаје један од циљева Србије, која је од формалног отварања преговора у јануару 2014. године отворила четири поглавља.

Упркос снажној посвећености српске владе, Мудис је циљ Србије о чланству у ЕУ до 2020. године оцијенио као оптимистичан, додајући и да је смањење јавне администрације и реструктурирање губиташких предузећа одложено за 2017. годину.

Извор: Танјуг