latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:18 | Аутор: РТРС

Кубанска румба и белгијско пиво на Унесковој листи наслијеђа

Кубански плес румба и белгијско пиво уврштени су данас на листу нематеријалног наслијеђа под заштитом Унеско на састанку у Адис Абеби.
Унеско - Фото: AP
УнескоФото: AP

Румба евоцира "грациозност, сензуалност и радост", док је "производња и уживање у пиву дио живог наслијеђа широм Белгије", саопштио је Унеско.

Белгија производи око 1.500 врста  пива, док је на Куби, румба која потиче из сиромашних заједница, плес који представља трајни "израз отпора и самопоштовања," наведено је у образложењу Унеска.

Кубанска делегација на састанку у главном граду Етиопије посветила је одлуку о стављању румбе на листу преминулом кубанском лидеру Фиделу Кастру.

Листа нематеријалног културних блага створена је прије 10 година углавном како би се скренула пажња на њих, али Унеско понекад такође нуди финансијску и техничку помоћ за њихову заштиту.

Унеско је тако јуче на листу уврстио и традиционалну музику Уганде, која изумире и због тога што су за израду инструмената потребни материјали који се добијају од угрожених врста, прогласивши је "нематеријалним наслијеђем коме је хитно потребна заштита".

Извор: Тањуг