latinica  ћирилица
30/11/2016 |  17:09 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Драшковић: Јувитана остаје у Инђији

Фабрика дејчје хране из Инђије Јувитана неће бити пресељена, рекао је Родољуб Драшковић, предсједник пословног система Свислајон Таково, у чијем саставу послује та фабрика, чије производе је Министарство здравља Србије ставило под сумњу због одређеног присуства штетних супстанци.
Родољуб Драшковић -
Родољуб Драшковић

Драшковић је за Танјуг рекао, да је већина запослених у Јувитани тренутно на плаћеном одсуству, и да ће се вратити на посао када референтне лабораторије доставе позитивне налазе здравствене исправности сваког производа појединачно, тј. у моменту успостављања услова за серијску производњу финалних производа.

Каже да вјерује да од надлежних институција неће имати опструкцију, те да је у пословном систему Свислајон Таково успостављен највиши ниво контроле квалитета улазних сировина.

Навео је да је оформљен тим врхунских технолога да заједно са њим дефинише производни програм Јувитане, који ће искључити сваку могућу грешку у процесу производње финалног производа. Каже да су спроведене додатне контроле сировина у фабрици и искључене сировине за које се не може гарантовати да немају присуства остатака трагова пестицида.

Према његовим ријечима, Свислајон Таково је убједљиво водећи произвођач хране, не само у Србији, већ и у цијелој регији југоисточне Европе, те да до афере "Јувитана" уопште није требало да дође.

Сматра и да су одлуке Министарства здравља Србије биле исхитрене, али је нагласио да су неспорне и грешке код произвођача  Свислајона.

- Еминентни нутриционисти и врхунски педијатри су ми дали стручно мишљење да трагови пестицида нађених у производима Јувитане нису штетни по здравље дјеце, јер су, по европским стандардима, у границама толеранције - рекао је Драшковић.

Он је навео и да је Свислајон подигао своје плантаже у Македонији, у Ресену и да очекује да наредне године обезбиједи ораганску сировину за производњу органске дјечије хране.

Извор: Танјуг