latinica  ћирилица
30/11/2016 |  17:12 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

УН упозоравају на тешку хуманитарну ситауцију у Мосулу

Уједињене нације издале су данас ново упозорење о хуманитарној ситуацији у источном Мосулу гдје су у току борбе између ирачке армије коју подржавају САД и екстремиста такозване Исламске државе.
Борбе за Мосул - Фото: Screenshot/YouTube
Борбе за МосулФото: Screenshot/YouTube

"Ситуација у источном Мосулу у близини линије фронта је веома опасна за цивиле, који гину у паљби из аритљеријског и другог оружја", саопштила је канцеларија координатора УН за хуманитарну помоћ, преноси Ројтерс.

Ограничене залихе хране и воде су на измаку, а из града стижу извештаји о несташицама хране. Око 650.000 људи или око 40 одсто укупног становништва је остало без воде када је у борбама погођена једна водоводна цијев, изјавио је локални функционер.

Офанзива против посљедњег градског упориста Исламске државе у Ираку траје више од шест недјеља, а војска покушава да истера екстремисте утврђене међу цивилима у источним деловима града, једином мјесту где су ирачке трупе успјеле да пробију њихову одбрану.

С доласком зиме, хуманитарни радници кажу да је град под пуном опсадом и да сиромашне породице имају тешкоћа да се прехране због раста цена намериница.

Што се више буде продужавао конфликт, то ће више цивила страдати јер су и они изложени насиљу милиција које желе да униште сваки отпор.

Замjеница високог комесара УН за избjеглице Кејт Гилмор изјавила је данас да има извjештаја да је такозвана Исламске држава, која убија становнике за које сумња да сарађују са војском, прошле недјеље у једном парку убила 27 цивила.

Прије три недјеље убијено је најмање 20 људи због "достављања информација непријатељу", а њихова тијела су изложена и распета на раскрсницама по граду.

Освајање Мосула, највећег града који је још под контролом Исламске државе у Ираку и Сирији, сматра се кључним за разбијање калифата који су екстремисти прогласили у деловима ова две земље 2014. године.

Извор: Танјуг