latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:05 | Аутор: РТРС

Новак: Русија спремна на постепено смањење пумпања нафте

Русија је спремна да "постепено" смањи своју производњу нафте за највише 300 хиљада барела дневно у првој половини 2017. године, као дио њеног учешћа у споразуму са Организацијом земаља извозница нафте (ОПЕК), изјавио је данас руски министар енергетике Александар Новак.

Новак је, у разговору са новинарима у Москви, рекао да Русија поздравља одлуку ОПЕК-а и да очекује да ће се друге нечланице нафтног картела придружити споразуму смањујући своју кумулативну производње нафте такође за 300.000 барела дневно, преноси агенција Ројтерс.

Чланице ОПЕК-а су постигле данас споразум о смањењу производње "црног злата", првом од 2008. године, са садашњих 33,6 милиона барела дневно на 32,5 милиона барела дневно, сходно ранијем начелном договору постигнутом у септембру у Алжиру.

Новак није дао било какве наговјештаје о томе са ког нивоа производње је Русија спремна да смањи пумпање нафте.

Руска производња сирове нафте је, како наводи британска агенција, ове године на путу да оствари нов постсовјетски рекордан ниво.

На вијест о споразуму чланица ОПЕК-а цијене нафте су одмах реаговале скоком од преко осам одсто, а такође је дошло до раста долара, приноса на америчке обвезнице и акција на европским берзама.

Како је извијестила њујоршка агенција "Блумберг", цијена сјеверноморске нафте типа "брент је, први пут од 28. октобра, пробила границу од 50 долара за барел, након што је саопштено да је ОПЕК близу финализовања договора о резању производње.

Цијене нафтних фјучерса у Лондону су узлетјеле за чак 8,8 одсто, наводи њујоршка агенција, а долар је ојачао на 1,0645 долара за евро и на 113,04 јена, пренио је Ројтерс.

Извор: Тањуг