latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:46 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Представници Свјетске банке разговарали са премијером Вучићем

Представници Свјетске банке вечерас су, на састанку са премијером Александром Вучићем, изразили спремност да пруже Влади Србије подршку за јачање капацитета државне управе, како би била успостављена боља координација институција и фокус ставио на постизање конкретних резултата.
Представници Свјетске банке разговарали са премијером Вучићем - Фото: ТАНЈУГ
Представници Свјетске банке разговарали са премијером ВучићемФото: ТАНЈУГ

"Свјесни смо изазова управљања сложеним промјенама које су неопходне да би се остварио раст од плус три посто на одрживим основама", истакли су представници Свјетске банке, које је предводи потпредсједник за Европу и централну Азију Сирил Милер.

Речено је да ће Влада Србије од ове међународне институције добити и помоћ за развој политике иновација и предузетништва, што је неопходан корак за прелазак са раста заснованог на приливу страних директних инвестиција у радно интензивне индустрије, на раст заснован на знању и иновацијама, што ће такође имати утицај на већи привредни раст, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић је истакао да је Влада Србије основала Савјет за унапређење сектора информационих технологија, који ће се базирати на стварању услова за даљи развој ИТ бизниса у Србији.

Српски премијер је предложио одржавање заједничке сједнице Владе Србије и Свјетске банке 17. децембра ове године, на којој би били размотрени досадашњи резултати заједничког рада на успостављању функционалне и ефикасне државне управе.

Представници Свјетске банке предложили су и нови пројекат подршке Влади Србије у погледу примене тзв. меких мјера (из “Берлинског процеса“) за бољу интеграцију тржишта у региону.

Теме разговора били су и планови структурних реформи јавних предузећа, јер су представници Свјетске банке изразили забринутост због раста потраживања Србијагаса и даљег реструктурирања предузећа.

Предложено је усвајање Закључка којим би се "Србијагас" обавезао да доследно спроводи политику наплате потраживања.

Предложено је и формирање заједничких тимова Владе Србије и Свјетске банке за јачање предузетништва и пословних вјештина.

Састанку у ужем саставу су, поред Сирила Милера, присуствовали и регионални директор за југоисточну Европу и Балкан Елен Голдстин и директор канцеларије Свјетске банке у Србији Тони Верхеијен.

Након тога, састанку су се придружили регионални директори Свјетске банке за Руску Федерацију, Кавказ, Азербејџан, Турску и централну Азију, као и министри финансија, привреде, енергетике, представници Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије, наведено је у саопштењу.

Извор: Тањуг