latinica  ћирилица
30/11/2016 |  20:29 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Народни музеј: Тинторето припада Србији

Бојана Борић Брешковић, директорица Народног музеја, оповргава италијанске медије.
"Богородица са Христом и сенатором", дјело славног Тинторета - Фото: Screenshot
"Богородица са Христом и сенатором", дјело славног ТинторетаФото: Screenshot

Не постоји никакво званично потраживање, ни захтјев италијанског тужилаштва, нити Народни музеј има било каква сазнања у вези с информацијом која се појавила, све је то без икаквих правних или реалних утемељења - тврди директорица Народног музеја, коментаришући писање италијанских медија о томе да је тамошње тужилаштво покренуло истрагу због осам ремек-дјела ренесансних мајстора - Тицијана, Тинторета и Карпача, која се, наводно, нелегалегално налазе у српском националном музеју.

- Та потраживања су на нивоу претпоставки - изјавила је Борић Брешковић, и додала, да је ријеч о дјелима која немају разлога да буду предмет било каквог спора.

- Све што се налази у Народном музеју власништво је државе, и ова институција самостално не одговара ни за шта, нити било коме. То је баштина државе Србије, чији смо ми чувари, и ако било ко има нека питања у вези са тим, одговор треба тражити од Републике Србије - изричита је директорица Народног музеја.

Подсјетила је да је 2004. године та збирка публикована у цјелости, у оквиру каталога Збирке стране умјетности, упоредо на српском и италијанском језику.

- Аутори су били италијански познаваоци умјетности баш због тога што је то било и питање атрибуције појединих дјела - рекла је Борић Брешковић. - Приређене су и двије изложбе Збирке италијанске умјетности у Италији 2005. године. Прва је била у Барију, а потом и у Болоњи. Послије тога одржана је изложба у Данској и Народном музеју у Београду - наводи она.

У каталогу двију италијанских изложби је писало и да је слике од западних савезника као ратну одштету добила Комисија за репарацију при Влади ФНРЈ. Иначе, у Збирци стране умјетности, најзначајнији и најстарији српски музеј чува велики број дјела италијанских мајстора.

Италијански медији сада, позивајући се на тужилаштво у Болоњи које тврди да је посреди осам дјела "непроцјењиве вриједности", наводе само два конкретна. То су Тинторетова "Богородица са Христом и сенатором" и "Портрет Кристине Данске", коју тамошња штампа приписују Тицијану, а како у Народном музеју тврде, ријеч је вјероватно слици рађеној по узору на Тицијана.

Извор: Новости