latinica  ћирилица
30/11/2016 |  21:30 | Аутор: РТРС

Потврђено: Срушени бразилски авион је остао без горива

Након што су преслушани аудиозаписи пронађени у црним кутијама срушеног бразилског авиона у којем је погинуло 75 особа, утврђено је да је авион непосредно прије пада остао без горива, преноси Би-Би-Си.
Пад колумбијског авиона - Фото: AP
Пад колумбијског авионаФото: AP

На аудио тракама се у више наврата може чути како пилот од контролног торња тражи дозволу за слијетање због недостатка горива. Непосредно прије краја аудио записа, пилот каже да авион лети на висини од 9.000 стопа.

У авиону су се налазили фудбалери бразилског фудбалског итма Шапекоенсе и 20 новинара. Снимак, који је објавило неколико колумбијских медија, потврдио је раније натписе да је недостатак горива допринио несрећи.

"С обзиром да није било експлозије, то појачава теорију недостатка горива", изјавили су колумбијски војни извори.

Истражиоци че ускоро објавити детаљне узроке несреће и потпуну анализу, а очекује се да ће то потрајати мјесецима. Фудбалски тим Шапекоенсе је летио из града Медељина, а требало је да играју за њих најважнији меч у историји.

Један од преживјелих, техничар Ервин Тумири је након несреће изјавио како је пратио безбједносна упутства и да је већина путника почела да виче и паничи.

Пронађене обје црне кутије, а британски истражиоци су објавили да ће помоћи властима Латинске Америке јер је авион Бритиш Аероспејс 146 произведен у Великој Британији.

Бразил је прогласио три дана жалости, док хиљаде људи у Шапекоенсеу оплакује жртве авионске несреће.

Извор: Агенције