latinica  ћирилица
30/11/2016 |  21:37 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Представљен роман "Сиви капут" Михајла Орловића

У Народној библиотеци у Новом Граду вечерас је представљен роман Михајла Орловића "Сиви капут".
Представљен роман "Сиви капут" Михајла Орловића - Фото: СРНА
Представљен роман "Сиви капут" Михајла ОрловићаФото: СРНА

Новинар Богдан Ристић је рекао да се ради о аутобиографској исповијести, од најмлађих Орловићевих дана кад је практично почео спознавати свијет до момачких дана, завршетка факултета.

"Говори на начин какав се данас ријетко среће, поготово у нашин новим рјечницима који су приближени техничким иновацијама, а имамо мало времена за лијепу ријеч", рекао је он.

Ристић каже да је роман прича о тегобном и тешком дјетињству, животу на селу, пуном љепота, али и искушења кад је дијете морало да сазријева да брине о себи.

"Дијете је остало без мајке коју није ни запамтило, а у раном дјетињству и без оца, морао је сам с браћом и сестрама да се сналази кроз живот. Књига носи много поука и порука и зато је препоручујем дједовима, бакама, родитељима и дјеци која су стасала за књигу", рекао је он.

Аутор је рекао да су у роман преточене слике из дјетињства.

"Ово је моја романсирана биографија, како сам је и био насловио хроника времена кроз које сам ја протутњао не познајући свијет и његове тајне и ћуди, а заправо сам кроз тај ход сазнао суштину и смисао живота", рекао је Орловић.

Он каже да је сиви капут метафора посвећена његовој мајци коју није стигао упознати.

Наводећи да је до сада објавио више од двадесет дјела, највише романа, Орловић је рекао да његова дјела говоре о људима који трагају за својом судбином, боре се кроз живот и у тој борби су и смијешни и жалосни и нападани и хероји, могу бити све.

"Кроз своје јунаке сам створио слику времена", поручио је он.

Роман "Сиви капут" до сада је представљен у седам градова у Републици Српској и четири у Србији.

Извор: Срна