latinica  ћирилица
30/11/2016 |  22:04 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Ренци диже плате јавном сектору уочи референдума

Влада Италије, на чијем је челу премијер Матео Ренци, потписала је данас са представницима синдиката споразум којим се, по први пут послије седам година, предвиђа повећање плата у јавном сектору.
Матео Ренци, премијер Италије - Фото: AP
Матео Ренци, премијер ИталијеФото: AP

Споразум је потписан уочи референдума о уставној реформи, који је заказан за 4. децембар, примјећује Ројтерс.

Предсједница највећег италијанског синдиката ЦГИЛ Сузана Камусо рекла је новинарима да ће запослени у јавном сектору имати у 2017. години просјечно бруто повећање од 85 евра мјесечно.

"Добили смо позитивне одговоре на сва питања, која су се нашла за столом", нагласила је предсједница синдиката који позива своје чланове да заокруже "не" на референдуму о уставној реформи.

Ренци је раније обећао да ће дати оставку ако изгуби гласове на референдуму на којем се гласа за уставне промјене које би довеле до смањења улоге Сената и пребацивање моћи из региона у Рим.

Међутим, у раније објављеном чланку политико.еу упозорава се да иако су европски лидери уједињени у жељи да Ренцију успије уставни референдум, управо би тај успјех могао да отвори пут побједи популистичког "Покрета пет звјездица" комичара и активисте Бепеа Грила на изборима 2018, која би могла да угрози еврозону.

"Ако Ренци успије 4. децембра, Италијом ће управљати систем који даје већу, а не мању, шансу "Покрету пет звјездица" да освоји власт 2018. Исто као што Брегзит представља суштинску пријетњу по ЕУ, побједа "Покрету пет звјездица" могла би да угрози еврозону", оцјењује се у чланку политицо.еу.

Извор: Тањуг