latinica  ћирилица
01/12/2016 |  08:57 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Сатирични лист "Шарли Ебдо" од данас у њемачком издању

Француски сатирични магазин "Шарли ебдо" појавио се јутрос, у првом издању на страном језику на њемачким киосцима, а у покушају да освоји Њемачку својим провокативним хумором, објавио је постер на којем је канцеларка Ангела Меркел приказана - на WЦ шољи.
Њемачко издање "Шарли ебдоа" - Фото: blic.rs
Њемачко издање "Шарли ебдоа"Фото: blic.rs

Скоро двије године након што је особље овог листа нападнуто у погубном џихадистичком нападу у Паризу, магазин познат по заједљивим карикатурама и коментарима у издању на њемачком језику Меркелову приказује како сједи на порцеланском "трону" и чита овај недјељник с насловом "Шарли ебдо ослобађа", преноси АФП.

Карикатуриста Лоран Сурисо, познат под умјетничким именом Рис, који је тешко рањен у нападу у јануару 2015, вјерује да је је Њемачка добро тржиште за француски сатирични лист.

"Хумор је свугдје, чак и у Њемачкој", рекао је он њемачкој телевизији АРД.

Како је додао, објављивање магазина на другом језику је експеримент у покушају да "Шарли ебдо" освоји нове љубитеље који ће помоћи у његовој одбрани.

"Шарли ебдо" се сада израђује на тајној локацији, што је посљедица напада на његову редакцију у којем је убијено 12 њених чланова, међу којима су били и неки од најпознатијих француских карикатуриста.

Њемачку верзију уређује из Француске 33-годишњак из Берлина који, према савјету колега, користи псеудоним Минка Шнајдер.

Он је, у изјави њемачком дневнику "Зидојче цајтунг", подсјетио да је покрет солидарности под слоганом "И ја сам Шарли" био нарочито снажан у Њемачкој, гдје је магазин продао 70.000 примјерака свог издања објављеног недјељу дана након напада на редакцију.

Њемачка верзија "Шарли ебдоа", с почетним издањем на 16 страна и штампана у 200.000 примјерака, састоји се претежно од чланака и карикатура преведених са француског, али уредници планирају да убудуће има и њемачку садржину.

Иако има велики број лојалних фанова и подржавалаца у Француској, "Шарли ебдо" је увијек имао и непријатеље, па је тако постао мета исламистичких екстремиста након објављивања карикатура пророка Мухамеда, што су многи мулсимани видјели као светогрђе, али је разгнијевио и Ватикан и француски политички естаблишмент, подсјећа француска агенција.

Извор: Танјуг