latinica  ћирилица
08/12/2016 |  10:57 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

Митровић: У БиХ дискриминација српских жртава рата

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић истакао је да је у БиХ потребно радити на измјени постојећег стања неправде и дискриминације, посебно у процесу тражења несталих лица српске националности.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Потписивањем Дејтонског мировног споразума рат је настављен на овим просторима, истина у другом облику, али ништа мање погубнијем, посебно за жртве рата из реда српског народа", рекао је Митровић Срни поводом обиљежавања 10. децембра - Међународног дана људских права.

Митровић је рекао да ће, поводом обиљежавања Међународног дана људских права, Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево сутра организовати састанак о теми "Људска права 365", на којем ће бити говора о застоју у процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица.

Он је рекао да су на састанак позвани представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, адвокат Милан Романић, који заступа породице погинулих из Републике Српске.

Митровић је додао да су на скуп позване и делегације ОХР-а, ОЕБС-а, Међународне комисије за нестала лица, Међународног комитета Црвеног крста, ЕУ, Суда и Тужилаштва БиХ, амбасада у БиХ, те градоначелник Источног Сарајева, начелници општина Трново, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Међународни дан људских права обиљежава се сваке године 10. децембра, на дан када је 1948. године потписана Универзална декларација о људским правима, којом је признато право свих људи на живот, слободу и безбједност, без икаквих разлика.

Извор: Срна