latinica  ћирилица
16/12/2016 |  13:53 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Нови закон о стечају - шанса за већу наплату потраживања

У новом Закону о стечају који је усвојен ове године Пореска управа Републике Српске је препознала могућност и шансу да се побољша наплата обавеза из стечајних поступака, која је сада на нивоу од 8,9 одсто, изјавио је данас помоћник директора Пореске управе у сектору за наплату пореза Велимир Кукобат.
Пореска - стечај - Фото: РТРС
Пореска - стечајФото: РТРС

Кукобат је рекао новинарима да Пореска управа у стечајним поступцима има око 300 милиона КМ потраживања, што је значајна маса потраживања у којој постоји шанса за наплату далеко већег обима средстава.

"Да бисмо то урадили морамо имати обучене, едуковане људе, који знају како да што боље заступају Пореску управу пред судовима у наплати наших потраживања у поступцима стечаја", истакао је Кукобат током округлог стола о теми наплате пореза, доприноса и такси у стечајном поступку.

Он је подсјетио да је ранији закон о стечајном поступку показао да је код фирми које су ишле у поступак реорганизације Пореска управа наплатила 70 одсто од признатих потраживања.

Пореска управа - стечај (Фото: РТРС)

"Нови закон акценат ставља на реорганизацију и управо то ће Пореској управи створити шансу за наплату више потраживања. Осим тога, радимо и друге ствари, а то је да прије покретања стечајног поступка, одмах по настанку дугова, обезбједимо своја потраживања са покретностима и непокретностима", навео је Кукобат.

Он је додао да тренутно, према ранијем закону, Пореска управа има активних 217 стечајних поступака, а да је маса коју наплаћује 237 милиона КМ.

Округли сто је организован у сарадњи са Центром за едукацију судија и тужилаца.

Извор: СРНА