latinica  ћирилица
10/01/2017 |  11:16 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Дукић о оптужницама против Ђакића и Кајтазија

Савез логораша Републике Српске сматра веома важним подизање оптужница против Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија због ратног злочина над Србима у Буквику код Брчког, те да ће најава нових оптужница за злочине у дисктрикту показати да их нису чинили само представници једног народа.
Бранислав Дукић - Фото: Novosti.rs
Бранислав ДукићФото: Novosti.rs

"Убиство сестара Милке и Радојке Брестовачки у Буквику у септембру 1992. године, које је на основу оптужнице починио Кајтази, показује сву безобзирност према беспомоћним српским цивилима у селима буквичке регије", рекао је предсједник Савеза Бранислав Дукић.

Он је истакао да оптужнице против Ђакића и Кајтазија, као и још неколико које је подигло Тужилаштво БиХ за злочине на Србима на подручју Брчког недвосмислено указује да злочини немају национални предзнак, саопштено је из Савеза логораша Републике Српске.

"Оповргнуте су тезе, које у рату, али и послије њега, у Брчком протурају `дежурни чувари` ратне истине и `квази интелектуалци` каквим се представљају појединци из реда бошњачког народа, да је на овом подручју убијено 8.000 Бошњака", наводи Дукић.

Он сматра да је и промоција књиге о страдању Бошњака у брчанској Луци још један покушај изношења лажних података о броју страдалих, те да наводни интелектуалци у недостатку тачних података "одокативном методом" број страдалих увећаван на десетине пута.

"Ми из Савеза логораша Републике Српске осуђујемо сваки злочин и изражавамо дубоко жаљење због сваке жртве, али не пристајемо на квалификације и изношење нетачних података", каже Дукић.

Према његовим ријечима, узалудни покушаји "квази интелектуалаца" да оправдају новац који су добили у пројекту "сто пута поновљена лаж постаће истина" неће допринијети нормализацији живота, а камоли помирењу.

"Тако ће и њихови напори остати узалудни и највише ће штетити младим генерацијама који ће у живот кренути оптерећени бројним неистинама", рекао је Дукић.

Извор: СРНА