latinica  ћирилица
02/02/2017 |  08:14 ⇒ 03/02/2017 | 08:58 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска ће наставити да сарађује и шири своје контакте у Америци (ФОТО/ВИДЕО)

Премијерка Српске Жељка Цвијановић и начелник општине Сребреница Младен Грујичић, присуствовали су 65. Националном молитвеном доручку у Вашингтону, чији је домаћин новоизабрани амерички предсједник Доналд Трамп.
Жељка Цвијановић се срела са новим државним секретаром САД (Фото: atvbl.com) -
Жељка Цвијановић се срела са новим државним секретаром САД (Фото: atvbl.com)

Премијерка се састала са новоименованим државним секретаром Рексом Тилерсоном, али и бројним представницима нове америчке администрације, које је упознала са мишљењима и политикама Републике Српске.

Премијерка Цвијановић на молитвеном доручку имала је прилику за значајне контакате. Тако је, честитајући новоименованом државном секретару Рексу Тилерсону пренијела опредјељење Републике Српске за сарадњу са новом америчком администрацијом.

Национални молитвени доручак организује се сваког првог четвртка у фебруару, више од шест деценија. Присуствују чланови Конгреса, представници америчке администрације и бројни свјетски званичници.

Премијерка је нагласила  да учешће на оваквим догађајима за Српску има снажан и вишеструк значај - јер су ставове Републике Српске чули и нова америчка администрација, али и друге земље свијета.

"Посебно задовољство је што сам имала прилику да разговарам са неколико важних људи из америчког Конгреса, али и других институција и свакако је значајно што сам имала прилику да честитам новоизабраном државном секретару САД-а Рексу Тилерсену, из очекивање да ће сви обављати свој посао успјешно.Исто тако је значајно да овај догађај привлачи многе друге важне званичнике из других дијелова свијета. Ми ћемо наставити да сарађујемо и да ширимо наше контакте у САД-у", нагласила је Цвијановић.

Начелник општине Сребреница, Младен Грујичић, рекао је да је овај дан битан за Републику Српску, јер нова америчка администрација показују уважавање и коректност према Српској.

"Ми смо остварили многе контакте и на локалном нивоу, са привредницима који би могли показати интересовање према Сребреници и који би могли да у великој мјери помогну грађанима Сребренице", рекао је Грујичић.

Шеф представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, нагласио је да за Републику Српску ово велики дан, јер има прилику да буде присутна на овом догађају са делегацијама из цијелог свијета.

"Видимо да кроз контакте који смо имали до сада, од стране више 10 чланова Представничког дома и Сената америчког Конгреса, да постоји атмосфера промјене у Америци. Једноставно постоји један нови поглед на свијет", изјавио је Кесић.

Нови амерички предсједник Доналд Трамп , обраћајући се пред око 3.000 представника дипломатског кора, економске и политичке елите из више од 140 држава свиjета- поручио је да ће Америка бити гарант религијских слобода и снажно се борити против највећег свјетског проблема -тероризма, који је злоупотребио религију.

"Тероризам је фундаментална пријетња слободи на религијско опредјељење. То мора бити заустављено и биће заустављено. Моја администрација ће урадити све како би одбранио религијске слободе у држави", нагласио је Трамп.

Осим на централној церемонији, премијерка је присуствовала и низу пратећих догађа, попут „International Luncheon“ и „Balkan Leadership Luncheon“, на којима су били истакнути представници политичког и јавног живота из Југоисточне Европе.

ПремијеркаЦвијановић је нагласила да учешће на међународним догађајима као што је Национални молитвени доручак има не само снажан симболички значај, него и да представља добру прилику за размјену мишљења са представницима америчких институција, као и учесницима из других земаља.

Цвијановићева је јуче, у оквиру посјете Вашингтону, учествовала на свечаном међународном ручку /International Luncheon/ на којем су учествовали бројни државници, дипломате, особе из јавног и политичког живота из цијелог свијета, а међународним званицама су се на присуству овом догађају захвалили сенатори Марко Рубио и Ејми Клобучар.

Присутнима се обратио и предсједник Парламента Израела Јули-Јоел Еделштајн.

Циљ овог скупа, који је одржан у вашингтонском хотелу "Хилтон", је окупљање утицајних личности из политичког и јавног живота у међународним оквирима, те успостављање личних контаката и унапређење међународне сарадње и комуникације.