latinica  ћирилица
04/02/2017 |  16:26 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Свислајон индустрија алата повећава производњу за 30 одсто (ВИДЕО)

Упркос сложеним условима на свјетском тржишту, требињска Свислајон Индустрија алата прошлу годину завршила је позитивним резултатом. Овогодишњи план је амбициознији за тридесет одсто, а листа земаља-купаца алата проширена.
Свислајон - Творница алата Требиње - Фото: РТРС
Свислајон - Творница алата ТребињеФото: РТРС

Обиму од 95 одсто извоза у десетине земаља, алатничари су додали партнере из Аргентине, Кубе, Костарике и Ирана. Ипак, због глобалног тржишта, осјећају горак окус зараде у металској индустрији.

"Сви проблеми у свијету, и криза која још није прошла, нису нам дозволили испуњење плана од 100 одсто", истакла је Бранка Ратковић, директорка Свислион Индустрија алата Требиње.

Оно што је позитивно јесте стабилна продаја и запошљавање младих кадрова. Њих тридесетак, у прошлој години, нашло је запослење на производним линијама резног алата. Посла, кажу, има довољно.

Унутрашњи проблем, застарио машински парк, у овој години, тврде у менаџменту, требало би да буде дијелом ријешен куповином стратешких машина и резервних дијелова. До краја јуна, рок који је поставила Влада, требало би да буде ријешено седмнаест милиона марака старог дуга за порезе и доприносе. То је највећа препрека до стабилизовања производње.

Ратковићева признаје да, због оптерећења домаће привреде и незавидне позиције, Индустрије алата, као класичног извозника, плате запослених нису стварна слика односа урађено-зарађено.