latinica  ћирилица
03/04/2017 |  11:47 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Требиње: Округли сто о положају Црногораца (ВИДЕО)

У оквиру пројекта "Поштовање права црногорске националне мањине", у Требињу је одржан округли сто о положају Црногораца у најјужнијем граду Српске, те промовисана црногорска традиционална јела. Овај, и сличне пројекте, спроводи једно од два удружења Црногораца, која дјелују у Требињу.
Требиње - округли сто о положају Црногораца - Фото: РТРС
Требиње - округли сто о положају ЦрногорацаФото: РТРС

С обзиром на то да су Херцеговина и Црна Гора, кроз историју, били наслоњени једни на друге, природно је да дио становништва у Требињу чине припадници црногорске националне мањине. Град Требиње подржава активности удружења, истакнуто је на скупу.

- Трербиње је водећи град у Републици Српској по броју чланова црногорске националне мањине и ми то доживљавамо као предност и привилегију. Требиње је град отвореног срца, без обзира на различитости - наводи Зоран Милошевић, начелник одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња.

Годинама, требињска удружења црногораца одржавају везу са локалним институцијама. Овом приликом представљена је црногорска национална кухиња, која се не разликује много од традиције Херцеговине.

Управа за дијаспору, при Министарству спољних послова Црне Горе, помаже исељеничка удружења у свијету. Учествовала су у креирању закона о црногорским исељеницима, а са требињским удружењима Управа је у сталном контакту.

- Помажемо организацију одређених манифестација и јачамо сарадње Црне Горе и наших исељеника - каже Зоран Ђукановић, из Управе за дијаспору Црне Горе.

Осим локалних, пројекат је окупио и представника ентитетских и институција БиХ и Црне Горе, а помогли су га Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Град Требиње и институције из Црне Горе.