latinica  ћирилица
04/01/2018 |  08:49 | Аутор: РТРС

Ускоро промоција књиге "Четири слике траже писца"

Студио за креативно писање, сценску продукцију и режију "Театролог" из Источног Новог Сарајева припрема збирку прича под насловом "Четири слике траже писца" која би ускоро требало да буде објављена, потврдио је за Срну оснивач студија Зоран Тодоровић.
Четири слике траже писца - плакат - Фото: СРНА
Четири слике траже писца - плакатФото: СРНА

Тодоровић наводи да студио "Театролог" након успјешног проласка на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске наставља са реализацијом предвиђеног плана за наредни период.

"На основу успјешних радова полазника студија, приређена је збирка прича под насловом `Четири слике траже писца`. Највећи број бодова у категорији нових издања је потврда квалитета овог пројекта", истиче Тодоровић.

Према његовим ријечима, сљедећи корак ће бити објављивање тих прича у аудио- издању, у форми радио-драме.

"То ће бити својеврстан покушај оживљавања одавно и неоправдано запостављеног медија на нашим просторима. У процесу рада сам се ослонио на теоријски модел радио-драме и радио-минијатуре. Повезао сам знање стечено школовањем са практичним искуством у аудио-визуелној продукцији да направим савременију форму и свјежији приступ радијској форми драмског дјела", наводи Тодоровић, који је театролог.

Он каже да ће на овај начин бити остварена сарадња "Театролога" и Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске кроз форму која је другачија од стандардне аудио-књиге.

Ове године студио ће радити са мањим бројем полазника - тренутно их је девет, али ће тиме, каже Тодоровић, до изражаја доћи појединачни квалитет.

"Јасно је да нас интересује професионализам, који је императив за даљи рад и усавршавање за захтјевније пројекте, књижевне или продукцијске. Сарадња са Матичном библиотеком Источно Сарајево се наставља, али на озбиљнијем нивоу", истиче Тодоровић.

Он подсјеће да је у љето 2017. године покренут рад Аматерског драмског студија Матичне библиотеке, те да је један број полазника чине и чланови "Театролога" што концептуално цијелу причу подиже на виши ниво и отвара могућност квалитетног рада у будућности.

"У оквиру Драмског студија активна је и `Мала школа глуме` за старије основце од петог до деветог разреда. Замисао је да обје старосне групе функционишу упоредо. Старија група, коју чине средњошколци и студенти већ имају одређене задатке за половину ове године", наводи Тодоровић.

Он истиче да се репертоар мора градити плански и у складу са могућностима глумаца-аматера, те да је у том смислу неопходно радити систематски и редовно, да би се резултати показали у правом свијетлу.

Тодоровић каже да са полазницима раде у просторијама Дјечијег одјељења Матичне библотеке Источно Сарајево, што показује да је ова културна установа препознала потенцијал пројекта.

"Сарадња је одлична па се надамо да ће `Аматерски драмски студио` показати да у нашој општини постоји нова генерација која ће обновити интересовање за театар", наглашава Тодоровић.

Први студио за креативно писање, сценску продукцију и режију "Театролог" из Источног Новог Сарајева, који је са радом почео почетком прошле године, отворен је за сарадњу са свима који имају интересовање за књижевну и позоришну умјетност.

Извор: СРНА