latinica  ћирилица
06/02/2018 |  11:24 | Аутор: РТРС

Санација улазне куле на Кастелу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић посјетио је данас улазну кулу на тврђави "Кастел", чија обнова је у току за шта је уложено 50.000 КМ.
Тврђава Кастел у Бања Луци (Фото: Архив) - Фото: РТРС
Тврђава Кастел у Бања Луци (Фото: Архив)Фото: РТРС

Радојичић је рекао да је приоритет поправак крова који је изгорио у пожару прије неколико година. Он је навео да је извођач предузеће "Кото" требало да радове заврши у року од 60 дана у зависности од временских услова као и да се реконструкција врши по фазама, у зависности од расположивих средстава.

"Након тога, план је да наставимо даље са реновирањем куле иза ове, која је девастирана, те се надам да ћемо ове године почети њену дјелимичну реконструкцију, за шта је из буџета града предвиђено 100.000 КМ", истакао је Радојичић.

Он је нагласио да је дио простора у унутрашњости "Кастела" већ оспособљен за своју намјену, као што је изложбени простор у каменој кући и још три куле, захваљујући фондовима ЕУ.

Начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић рекла је да су средства потребна и за постављање одређених садржаја како би се створили услови за туристичку понуду.

Извор: Независне новине