X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/04/2018 |  09:01 ⇒ 09:19 | Извор: СРНА

СРНА обиљежава 26 година од оснивања

Новинска агенција Републике Српске - СРНА формирана је на данашњи дан 1992. године у Палама.
СРНА (илустрација) -
СРНА (илустрација)

Годишњица рада Агенције биће обиљежена 16. априла у 13.00 часова у хотелу "Босна" у Бањалуци.

Тим поводом радницима СРНЕ који су у Агенцији провели 10 и 20 година биће уручене захвалнице.

СРНА је основана одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ под именом Српска новинска агенција - СРНА, прва српска новинска агенција у историји.

Одлуком Владе Републике Српске 27. марта 2008. године добила је свој садашњи назив - Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

СРНА је била први медиј српског дијела БиХ и створена је у часу када су већ започињали ратни сукоби, а главни пријератни медији у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ били под ратном и пропагандном контролом такозване Републике БиХ.

Новинска агенција Српске од тада је прикупила, обрадила и објавила више од два милиона информација - од вијести, преко интервјуа, анализа, осврта, фото, фоно и видео извјештаја... Дневно објављује, у просјеку, 250 информација.

СРНА има 12 информативних сервиса којима прати дешавања у Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији, Црној Гори и осталим земљама региона, ЕУ, Русији и свијету.

Осим писаног, СРНА има фото, фоно и видео-сервис. Ова три сервиса надопуњују новинарске форме Агенције, али представљају и специфичне цјелине које пружају корисницима посебну информацију.

Агенција своје информације пласира на територији Републике Српске, БиХ, Србије и цијелог региона, али и у свијет, посредством уговора и сарадње са највећим глобалним агенцијским мрежама.

За све ове године кроз СРНУ је прошао велики број новинара, али и преводилаца и другог особља. У Агенцији су тренутно запослена 74 радника, док статус хонорарног сарадника има њих 40.

Својом ангажованошћу и преданим радом СРНА је постала медијски симбол Републике Српске и за свој рад добила висока одликовања од институција Српске.

Агенција је неодвојиво везана за настанак Републике Српске и представља једну од њених најстаријих и најзначајнијих институција.

Сједиште СРНЕ је у Бијељини, док су већа дописништва основана у Источном Сарајеву, Бањалуци и Београду. СРНА има дописнике у свим градовима Српске и скоро у свим општинама. Осим дописништва у Београду, Агенција у Србији има дописнике у Новом Саду и Нишу, те у Црној Гори, у Подгорици.

Захваљујемо свим корисницима на досадашњој сарадњи, а СРНА ће наставити свој непрекидни информативни рад за добробит Републике Српске и њених грађана.