latinica  ћирилица
04/05/2018 |  15:57 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Коз. Дубица: Отворен нови производно-пословни објекат фирме "Карл Кине"

У Пословној зони "Липова Греда" у Козарској Дубици данас је отворен нови производно-пословни објекат фирме "Карл Кине" у који је уложено три милиона КМ.

"Пуштањем у рад овог складишта, које има четири коморе, фирма потврђује своју оријентацију да ће на овим просторима дуже сарађивати са нашим кооперантима", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић који је присуствовао отварању.

Он је додао да је "Карл Кине" фирма која ужива углед у цијелом свијету када је ријеч о програму прераде и кисељења поврћа.

"На овим подручјима фирма `Карл Кине` већ се потврдила као поуздан партнер за наше произвођаче. Имају 300 коопераната и врло правилан однос према произвођачима сировина, што је алфа и омега успјеха сваке прерађивачке индустрије", оцијенио је Мирјанић.

Он је додао да фирма редовно измирује обавезе и да је стекла повјерење коопераната.

"Сада се на тој основи треба ширити. Нисмо задовољни само овим нивоом сарадње јер бисмо жељели да овдје буде направљен капацитет за прераду", нагласио је Мирјанић и додао да руководство фирме "Карл Кине" озбиљно разматра ту жељу.

Он је нагласио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске даје подршку и за досадашњи и будући рад те компаније, али да ће инсистирати да се иде корак даље и покуша договорити изградња капацитета за прераду у Козарској Дубици или било гдје у Републици Српској.

Директор фирме "Карл Кине" у БиХ Харалд Фајлинг прецизирао је да су у објекту у Пословној зони "Липова Греда", производне површине 2.000 метара квадратних, смјештене четири хладњаче у којима се дневно може ускладиштити 150 тона краставца који се транспортује у Њемачку.

"Овај локалитет је циљно изабран јер се налази у близини границе са ЕУ, те су наши кооперанти у опсегу од 100 километара", рекао је Фајлинг и нагласио да посебну захвалност дугује општини Козарска Дубица и начелнику Раденку Рељићу.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је компанија "Карл Кине" прва фирма из Њемачке која је инвестирала у изградњу објекта у Пословној зони "Липова Греда".

"Завршена је изградња великог и репрезентативног објекта, а вриједност инвестиције је већа од три милиона КМ", прецизирао је Рељић и додао да компанија намјерава да шири производњу.

Он је нагласио да ће општина Козарска Дубица апосолутно изаћи у сусрет плановима ове компаније јер ће то значити отварање нових радних мјеста.

Управник предузећа "Карл Кине" Козарска Дубица Бошко Чопрка потврдио је да је фирма успјешно пословала у прошлој години у којој је произведено 1.200 тона краставаца високог квалитета.

У овој години фирма "Карл Кине" потписала је уговоре са око 220 коопераната, а наредне седмице почиње подјела садног материјала.

Опредјељење немачког инвеститора је да производне погоне гради у срединама гдје производња краставца на годишњем нивоу премашује 5.000 тона. У сјеверозападном дијелу Републике Српске тренутно се производња креће око 2.000 тона.