latinica  ћирилица
02/10/2018 |  07:15 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

СВЕЧАНО ОТВОРЕН АУТО-ПУТ "9. ЈАНУАР"

Данас је свечано отворена дионица ауто-пута "9. јануар" од мјеста Друговићи до Прњавора, у дужини од 25 километара.

Отварању дионице ауто-пута Друговићи-Прњавор присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас добар и срећан дан за читаву Републику.

- Од почетка сам био укључен у читаву причу о изградњи ауто-пута "9. јануар". Данас отварамо ауто-пут за садашње и будуће генерације. Наша генерација би била срећнија да су наши преци то урадили, али околности нису дозволиле - рекао је Додик.

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије и изасланик предсједника Србије Александра Вучића, изразио је задовољство присуством свечаности отварања дионице ауто-пута и завршетка ауто-пута "9. јануар".

- Ја сам овдје као министар иностраних послова, али ово нису инострани већ наши, унутрашњи послови унутар српског народа - рекао је Дачић.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић истакао је да је Српска успјела да заврши велики пројекат и да је Влада изградила мрежу ауто-путева.

Премијерка Српске изразила је задовољство и понос завршетком великог и важног пројекта за Републику Српску.

- Оваквим пројектима показујемо нашу способност да градимо и радимо, да имамо визију и да знамо да без модерних саобраћајница нема напретка Републике, нема економије, туризма, брзе комуникације и интеграције између различитих дијелова Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је Влада Српске препознала значај улагања у инфраструктуру.

- Данас отварамо и комплетирамо око 106 километара ауто-пута - рекао је он и одао да је Српска показала да је способна да гради велике и сложене пројекте попут овог ауто-пута.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да се Бањалука данас налази у центру путне мреже.

- Прије десет година у НСРС је предложен план изградње ауто-путева. Десет година касније налазимо се у центру путне мреже. Ова мрежа има изузетан национални и еконоски значај, како за Бањалуку, тако и за читаву Републику Српску - рекао је Радојичић.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић, рекао је да је срећан што су завршетком ауто-пута "9. јануар" спојени Бањалука и Добој.

- Без визије предсједника Републике Српске Милорада Додика и Владе на челу са Жељком Цвијановић то не би било могуће - рекао је Петровић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да је данашњи дан велики дан за Републику Српску и општину Прњавор.

- Вјерујем да ће већина нас схватити величину овог пројекта у годинама које долазе, јер нема економског развоја без добре путне комуникације - рекао је он и додао да је траса ауто-пута "9. јануар" траса националне интеграције Републике Српске и Србије.

- Надам се да ћемо у скорије вријеме имати преко Брчког и Бијељине везу са Србијом - рекао је он.

Отварање дионице ауто-пута (Фото: РТРС)

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, рекао је за РТРС прије свачаног отварања ауто-пута да је Српска показала способност да гради сложене и скупе пројекте попут ауто-пута "9. јануар".

- Влада је препознала значај улагања у нову инфраструктуру, што је важно за нове пројекте, запошљавање и цјелокупну привредну слику. Влада је планирала да у наредном периоду изгради 420 километара ауто-путева, у оквиру чега је планирано повезивање ауто-путевима са Србијом - рекао је Трнинић.

Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске, рекао је да завршетак великог пројекта ауто-пута "9. јануар", који је дио пројектоване мреже ауто-путева Српске, представља велики дан за читаву Републику Српску и све њене грађане.

- Ово је веома значајан пројекат и за пет општина кроз које ауто-пут пролази - рекао је Топић за РТРС и најавио нове инфраструктурне пројекте.

Дубравка Негрe, директор регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за западни Балкан, рекла је да је ЕИБ, као финансијер и међународна институција, одобрила 2013. године за овај пројекат кредит у двије транше.

- Добра припрема пројекта је кључна, као и помоћ у имплементацији. Ми ту подршку дајемо. Од `98. године сарађујемо на еколошким студијама и припреми разне документације. Овај пројекат је реализован у планираном року. Планирани су и већи трошкови, али је остао дио средстава - рекла је она.

Зоран Бабић, директор Коридора Србија, рекао је да завршетак великог инфраструктурног пројекта представља историјски дан за Републику Српску.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да је изградња ауто-пута Бањалука-Добој веома значајна за привредни развој општине.

- Ми смо већ изградњом дионице према Градишци добили бенефите код изградње нових привредних објеката - рекао је Карапетровић за РТРС.

Пуштањем у саобраћај дионице од Друговића до Прњавора завршен је ауто-пут "9. јануар" од Бањалуке до Добоја у укупној дужини од 72 километра, за шта су издвојена 402 милиона евра.

Само на овој дионици налазе се 52 значајна објекта - два моста преко Босне и Врбаса, виадукт у Лишњи, два надвожњака у Лакташима, преко магистралног и локалног пута, подвожњаци, тунели.

На изградњи ауто-пута била је ангажована домаћа оператива, што представља важан критеријум за страна, али и домаћа улагања.

Предсједник Српске рекао је да отварање ауто-пута Бањалука-Добој показује способност Републике Српске да ради на великим инфраструктурним пројектима, али и да иде даље.

Пуштањем ове дионице у саобраћај, Српска је добила укупно 105 километара ауто-пута.

Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

 Аутопут Бања Лука - Добој

 Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

Аутопут Бања Лука - Добој

Свечано отворен ауто-пут "9. јануар"
Фото: РТРС

Свечано отворен ауто-пут "9. јануар"
Фото: РТРС

Свечано отворен ауто-пут "9. јануар"
Фото: РТРС

Свечано отворен ауто-пут "9. јануар"
Фото: РТРС

Свечано отворен ауто-пут "9. јануар"
Фото: РТРС

Свечано отворен ауто-пут "9. јануар"
Фото: РТРС

Милорад Додик, говор
Фото: РТРС

Свечано отворен ауто-пут "9. јануар"
Фото: РТРС