latinica  ћирилица
18/10/2018 |  13:43 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј у Грачаници: Срби да остану на својим огњиштима

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Грачаници да Срби треба да остану на Косову и Метохији упркос томе што је њихов положај можда тежи него икад, те поручио да нема мјеста никаквом исцртавању граница и да не може прихватити да би српске светиње на Космету могле да буду "у некој другој држави".
Патријарх Иринеј у Грачаници - Фото: СРНА
Патријарх Иринеј у ГрачанициФото: СРНА

- Остајте овдје на своме - поручио је српском народу патријарх Иринеј који је јутрос посјетио Манастир Грачаница са патријархом антиохијским и свег Истока Јованом Десетим.

Патријарх Иринеј је нагласио да је положај Срба и Српске православне цркве на Косову и Метохији, можда, тежи него икада, али да се Срби морају борити да се овдје одрже, јер све док су на Космету - овај свети простор је њихов.

- Надамо се, прије свега уз помоћ Божију и светитеља који почивају у Патријаршији, Дечанима и другим светињама на Космету опстати на овој крвљу мученика нетопљеној земљи - поручио је патријарх српски.

Српски патријарх је додао да је било много тешких времена која су Срби савладали, па ће тако бити и у онима која долазе.

- Искушења и невоље пролазе, па су, можда, та тешка времена добра опомена да се вратимо Богу - рекао је патријарх Иринеј.

Одговарајући на питање има ли мјеста подјелама и исцртавању граница, патријарх Иринеј је рекао: "Никако подјеле".

- Не могу схватити да Призренска богословија гдје сам био 15 година, Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница и друге светиње на Косову и Метохији буду у некој другој држави. То у моју главу не улази, поготово не у срце - нагласио је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је рекао да СПЦ никада није мијењала став о питању Косова и Метохије.

- Ту смо и ту остајемо докле постојимо. Нека окупирају, нека узму, нека освоје, али не смијемо да им продамо - поручио је патријарх Иринеј.

Говорећи о сукобу Васељенске патријаршије и Руске православне цркве, патријарх Иринеј је навео да је то "крупна ствар цркве и да очекује да проговори савест".

Патријарх антиохијски рекао је да је дошао да пренесе поруку мира и вјере да ће српски народ опстати на Косову и Метохији.

- Срећан сам што нас је патријарх Иринеј позвао да посјетимо манастире на Косову и Метохији, као и што смо код манастира видјели српски народ који је опстао на својим огњиштима, иако је прошао тежак период - истакао је патријарх Јован Десети којег су у манастирској порти дочекали Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије, монаштво и сестринство ове епархије и тридесетак вјерника.

Патријарх антиохијски поручио је да се моли Богу да чува сестринства, братства и цијели српски народ на Косову и Метохији и да им снаге да никада не напусти Космет.

- Манастир Грачаница, који носи име Богородице, мора бити поштован од свих религија, јер је поштивање између религија потврда вјере - истакао је патријарх Јован, уз поруку свеколиком православном свијету да поштује жељу православног народа да остане на свом Косову и Метохији.

Патријарх Јован је у име Антиохијске цркве захвалио патријарху Иринеју за позив да посјети СПЦ и Космет, јер се увјерио да је српски народ вјеран Цркви.