latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:49 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Којић: Биће испоштован рок за избор чланова

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас Срни да ће бити испоштован рок од 90 дана за избор чланова комисија за истраживање страдања у Сребреници и Сарајеву, с циљем утврђивања истине о ратној прошлости.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Сви рокови које смо имали, а односе се на ове двије комисије, испоштовани су и вјерујем да ће тако бити и приликом избора њихових чланова. До сада су предложени критеријуми за избор чланова комисија и њихова методологија рада", рекао је Којић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске 11. октобра дала сагласност на Приједлог критеријума и институција из којих ће бити бирани чланови комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995 године и комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву 1991-1995 године.

"Укупно 16 институција ће предложити чланове комисија, међу којима су Народна скупштина и Влада Републике Српске, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Министарство правде, Министарство унутрашњих послова, те Правни факултет", додао је Којић.

Народна скупштина Републике Српске је 14. августа ове године одбацила извјештај Комисије о догађајима у Сребреници и око ње од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.