latinica  ћирилица
24/10/2018 |  08:07 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Монографија "Не заборави, вољена земљо" Славише Сабљића на Сајму књиге у Београду

Представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила представиће данас на Међународном сајму књига у Београду монографију "Не заборави, вољена земљо" и Зборник радова са округлог стола "Страдање Срба у посљедњој деценији 20. вијека".
Београд: Сајам књиге (архив) - Фото: СРНА
Београд: Сајам књиге (архив)Фото: СРНА

Монографија "Не заборави, вољена земљо", аутора прилога Славише Сабљића у издању Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, садржи податке о 131 породици са три и више страдалих чланова у Републици Српској.

Предсједник ове организације Недељко Митровић рекао је за Срну, да је циљ Републичке организације да представљањем ових издања упозна људе у Србији и шире о размјерама страдања српског народа у протеклом рату на овим просторима.

"Многи људи не знају о чему је ријеч и овај сајам је прилика да се шири круг читалаца и истраживача из Србије, региона и свијета упознају са трагичним ратним догађајима", истакао је Митровић.

Митровић је рекао да Зборник радова са округлог стола "Страдање Срба у посљедњој деценији 20. вијека" говори о погинулима, убијенима и несталима на подручју бивше Југославије.

О издањима Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила говориће замјеник предсједника и генерални секретар Организације Вељко Лазић и Исидора Граорац.

Издања Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила биће представљена у 17 часова на штанду Републике Српске.

Академија наука и умјетности Републике Српске представиће данас на Сајму књига други том Енциклопедије Републике Српске и пет других значајних књига својих чланова, док ће још четири бити само изложене.

Промоција издања АНУРС заказана је за 12 часова у сали "Борислав Пекић.

За 14 часова у сали "Васко Попа" планирана је промоција заједничких издања Архива Републике Српске из Бањалуке и Архива Српске православне цркве из Београда.

На Сајму ће у 18 часова на енглеском језику, у издању удружења Српско-руски мост, бити представљен пројекат Мире Лолић Мочевић "Душу нису убили", који филмом и књигом говори о страдању Срба у 20. вијеку.

На платоу Бранко Миљковић од 17 часова биће представљена нова књига прослављеног српског и великог свјетског редитеља Емира Кустурице под насловом "Шта ми ово треба", чији је издавач "Вукотић Медија".

Ријеч је о дневничким записима и текстовима који обухватају период од бурних деведесетих година до данашњег дана, а из пера човјека који је сада већ доказани писац.

На сајту издавачке куће "Вукотић Медија" наводи се да је је у новој књизи Емира Кустурице садржано све - емоције, судбине, драме, личности, идеје, ставови, полемике... из дана у дан.

"Надареном, интелигентном, бунтовном, стваралачком Емиру Кустурици, ниједна тема није ни далека ни непозната. Свака му је присна. Свака извире из његових пунокрвних дамара. Свакој је подједнако посвећен и одан. Са страшћу. Са љубављу. И када пише о сарајевским јаранима и лопужама, и када се мучи у Прагу да заврши 'Подземље', и када полемише са српским произвођачима шунда и простаклука, и са насртљивцима на православље и српство, и са белосветским јуришницима", истиче се у тексту објављеном на сајту.