latinica  ћирилица
24/10/2018 |  09:10 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Крајишник: Опстанак Српске - одговорност свих странака

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник оцијенио је да је у Сарајеву потребно веће јединство српских представника.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

Српском народу је неопходно јединство и на нивоу Републике Српске и на нивоу БиХ, а опстанак Српске је одговорност свих странака, посебно СДС-а и СНСД-а, рекао је Крајишник данас у Палама.

"СДС је имао пресудну улогу у стварању државе, а СНСД већ 10 година има повјерење српског народа, и највећа одговорност те двије странке јесте да чувају Републику Српску", изјавио је Крајишник новинарима у паузи сједнице Скупштине Асоцијације поводом 27 година од првог засједања Скупштине српског народа у БиХ.

Он је навео да се Хрвати боре да добију свој ентитет, а Бошњаци негирају постојање Републике Српске и покушавају да умање њен углед, што је лоше.

"Залажемо се за српско јединство, али и за слогу на нивоу БиХ. Сматрам да морамо бити равноправни и покушати да изградимо систем по вољи свих", наглашава Крајишник.

Један од оснивача СДС-а Божидар Вучуревић из Требиња рекао је да су на данашњи дан 1991. године, доношењем одлуке о формирању Скупштине српског народа у БиХ, постављени темељи Републике Српске.

Он је нагласио да је држава створена на политички начин и прије избијања рата, а борци су је одбранили.

Бивши посланик у Скупштини српског народа у БиХ и члан Асоцијације Драган Мићић из Бијељине сматра да Српска данас није угрожена споља, већ изнутра.

"Када вас нападају споља, то вас јача и стварате одбрану", рекао је Мићић и додао је напад изнутра много опаснији.

Анализирајући ситуацију након октобарских избора и забиљежене резултате СДС-а Крајишник, који је један од оснивача те странке, рекао је да СДС не може доћи до тога да нестаје, већ да морају бити направљене корјените промјене.