latinica  ћирилица
24/10/2018 |  12:41 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Којић-Шинаба: О рату говорити на основу аргумената

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и експерт за борбу против терористичке организације "Боко харам" из Нигерије Аденреле Шинаба разговарали су данас у Бањалуци о потреби да се на основу аргумената и чињеница говори о догађајима у протеклом рату у БиХ, чиме ће, прије свега, бити обезбијеђен и сигуран пут ка помирењу и суживоту на овом простору.
Бањалука - Којић - Шинаба - Фото: СРНА
Бањалука - Којић - ШинабаФото: СРНА

"Увјерио сам се данас да је Центар, са којим сарађујем већ више од двије године, институција од виталног значаја за Републику Српску и да су људи који овдје раде посвећени намјери да на основу објективних сазнања дођу до истине, а тиме и допринесу помирењу међу народима", рекао је Шинаба за Срну.

Он је нагласио да је намјера Републике Српске о формирању независне, међународне комисије, која би требало да се бави догађајима у Сребреници у протеклом рату у БиХ, један од таквих корака.

Шинаба, који је и бивши полицијски комесар нигеријске савезне државе Кано, био један од рецензената монографије "Наша исповијест - жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995.", чији је издавач Центар.

Којић је истакао да је дводневна посјета госта из Нигерије Бањалуци, прије свега овој институцији, важна из неколико разлога, од којих је један договор о заједничким активностима које се односе на обрађивање и истраживање одређених ратних догађаја.

"С тим у вези, омогућили смо му увид у нашу архивску грађу, а сарадња са човјеком као што је Аденрале Шинаба сасвим сигурно ће бити од великог значаја за Центар", рекао је Којић.