latinica  ћирилица
24/10/2018 |  15:50 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Конференција о Сребреници

Механизам за међународне трибунале одбио је захтјев за пуштање на слободу, бившег начелника Одјељења за оперативно-наставне послове Главног штаба Војске Републике Српске Радивоја Милетића.

Милетић је одслужио двије трећине казне у затвору у Финској. Проглашен је кривим за злочине против човјечности на подручју Сребенице и Жепе.

У његовој пресуди наведено је да је имао "значајну координацијску улогу" у прогону Бошњака из Сребренице и Жепе и да је могао знати да ће у операцији прогона бити почињена бројна убиства.

-Милетићу не могу да опросте трећину казне, јер се муслиманске организације противе било каквом ослобођењу, а и судије које су водиле поступак за геноцид су против помиловања. Милетић иначе, казну издражава са генералом Павковићем, бар је то добро, да није у Летонији, гдје су услови и више него страшни - истиче адвокат Тома Фила.

Организација старјешина Војске Републике Српске припрема међународну научну конференцију "Сребеница-стварност и манипулације" за април сљедеће године, с циљем објективног и научног преиспитивања догађаја у Сребреници 1995.године и скидања анетеме са српског народа за геноцид и страдања у БиХ коју су покушали да докажу и у Хашком трибуналу .

-Нико не спори да су се у Сребреници догодили злочини, ми никога не амнестирамо, али не прихватамо ни бројке ни оно што се нашем народу жели ампутирати да смо геноцидан народ и да је Република Српска геноцидна творевина - истакао је Милован Милутиновић, организатор конференције о Сребреници одржаној у Београду.

На његове ријечи надовезао се генерал пуковник Војске Републике Српске Петар Шкрбић, који је и сам у неколико наврата био свједок у Хагу.

-Са  дистанце од 20 и више година ми знамо много више о свему, него на самим почецима процеса. Због тога је изузетно важно да се одржи овај научни скуп, а његов је значај већи што је међунарнодног карактера - поручио је Шкрбић.

Најављено је да ће конференцији приствовати око 15 страних експерата и преко 30 домаћих.